Mini Symposium PG Zorg te Hoogeveen

 Mini Symposium PG-zorg ~ Talent en liefde

Donderdag 2 maart 2017 Hoogeveen

Locatie: Verpleeghuis Weidesteyn,  Dr. G.H. Amshoffweg 4, 7909 AA Hoogeveen

13.00 uur           Inloop met koffie en thee

13.30 uur           Opening door Voorzitter Audrey van den Berg,

                           Marketing & Communicatie Icare

13.35 uur           Els van der Veen,

Coördinatrice van het netwerk Dementie Drenthe

Over ‘onze’ zorg voor dementerenden en Dementievriendelijk Drenthe

14.00 uur           Dr Manna Alma

Coördinator/ Onderzoeker UMCG – PratenOverGezondheid

“Leren en Praten over dementie”

14.45 uur           Pauze

15.00 uur           Stella Braam

Onderzoeksjournalist en schrijfster van het boek “Ik heb Alzheimer”.

Lezing over haar vader die in 2003 de diagnose Alzheimer kreeg.

16.00 uur           Even pauze waarna direct door met vragen en discussie o.l.v. Stella Braam.

17.00 uur           Afsluiting met een hapje en een drankje

Gastsprekers:

Els van der Veen is coördinatrice van het Netwerk Dementie. Het Netwerk Dementie Drenthe is ontstaan uit het Landelijk Dementie Programma Drenthe. Het heeft zich ontwikkeld tot een samenwerkingsverband van aanbieders en lokale overheden, dat een samenhangend aanbod in de dementiezorg in Drenthe wil realiseren. Het netwerk is geen zorgaanbieder en heeft dus geen mensen in dienst. Het netwerk legt verbindingen, brengt mensen samen en streeft één gemeenschappelijk doel na: de dementiezorg in Drenthe optimaliseren, zodat iedere Drent die te maken krijgt met dementie op een toegankelijke manier goede en samenhangende zorg kan vinden.

Manna Alma is bewegingswetenschapper en onderzoeker aan het UMCG/RUG.

Het aanschouwelijk maken van het specialisme dementie is de meest effectieve manier van onderwijs geven. Aan de hand van oa geluidsfragmenten en filmpjes wordt het onderzoek van het UMCG/ VU vertaald naar de praktijk. De filmpjes zijn het resultaat van interviewmateriaal wat verzameld is door de onderzoeksgroep ‘Help Dement’, patiënt en mantelzorger aan het woord’ waarbij 35 mensen met dementie en 54 mantelzorgers zijn geïnterviewd. Het interview materiaal wordt bij de opleidingen ROC en later HBO gebruikt om meer inzicht te krijgen in hoe het voor mensen is om te leven met dementie. Belangrijke thema’s die dit symposium aan bod komen zijn:

  • De Impact, verlies van jezelf.
  • Verlies van vrijheid en veiligheid en wanneer het thuis niet meer gaat.
  • Zorg in het verpleeghuis en de rol van de zorgprofessional.

Stella Braam is onderzoeksjournalist en  begeleidde haar beide ouders in hun laatste levensjaren, wat resulteerde in de boeken: 'Ik blijf thuis, het verhaal van mijn moeder' en 'Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader in deze tijd'. En samen met psychiater Boudewijn Chabot het boek 'Uitweg, een waardig levenseinde in eigen hand'. Ik heb Alzheimer" is het verhaal van haar vader René van Neer. Hij kreeg in 2003 de diagnose Alzheimer. Onder het motto 'Met goede 'reisleiders' aan je zijde hoeft dementie geen ramp te zijn', neemt Braam het jullie mee op reis. 'Heb ik Alzheimer?' vroeg Stella's vader René van Neer zich vaak vertwijfeld af. 'Helemaal vergeten!'. Op de gesloten Afdeling in het verpleeghuis ging de oud-psycholoog op zoek naar de nooduitgang, want 'hij moest college geven'. Hoe ziet je leven eruit als je hulpbehoevend bent? Dat maakt deze lezing op humoristische wijze duidelijk. Veel herkenning maar bovenal een leerzame lezing met tot slot, ruim gelegenheid voor vragen en discussie.

Dit middagsymposium wordt mogelijk gemaakt door de participanten van het Alzheimer Café Hoogeveen; Icare, Treant Zorggroep, Noord Nederlandse Cooperatie van Zorginstellingen (NNCZ), De Westerkim, GGZ Drenthe.

Heb je nog vragen? Bel dan Joke Vliegenthart (06 23 89 57 17), Hannie van der Wolde (06 10 97 04 25) of Henny Schottert (06 20 21 22 91).

Aanmelden via de link http://nieuwsbrief.icarecommunicatie.nl/nieuwsbrief_algemeen/aanmelden_pg_middagsymposium_2maart.aspx

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door