Flevolander in Zin Magazine

De vele gezichten van dementie

 

In Zin magazine wordt aandacht gevraagd voor ‘de vele gezichten van dementie’ het onderwerp van Wereld Alzheimer Dag 2021. Sandra Peeters uit Flevoland heeft samen met haar zus Marnel een interview gegeven aan Zin Magazine. Het interview is onderdeel van 1 van de 4 indringende portretten over “Leven met dementie’.

Sandra zet zich al jaren in als vrijwilliger voor Alzheimer Flevoland. Binnen haar familie is er sprake van een erfelijke vorm van Alzheimer die op zeer jonge leeftijd tot uiting komt. Sandra was pas 18 jaar toen haar moeder op 42-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van Alzheimer. “Het was moeilijk om op zo’n jonge leeftijd mijn moeder te verliezen. Ons hechte gezin met 4 kinderen viel uit elkaar"

Wel of niet testen?

De erfelijke vorm van Alzheimer heeft een kans van 50% om doorgegeven te worden op de volgende generatie. In dit interview met Sandra en haar zus vertellen ze over de gevolgen die deze vorm van overerving heeft voor de volgende generatie. Zo is het voor hen bijvoorbeeld een dilemma of zij zich laten testen of niet, en wat de gevolgen van zo’n test zijn.
Sandra heeft zich laten testen, haar zus wilt het juist niet weten.
“…de angst is nooit ver weg …”

21 september Wereld Alzheimer Dag

Jaarlijks op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag en wordt er extra aandacht gevraagd voor de ziekte. Deze editie staat in het teken van ‘de vele gezichten van dementie’.
Deze dag zijn er overal activiteiten door heel Nederland.
Kijk in de agenda wat er bij u in de buurt te doen is.

Zin Magazine editie 11 ligt nu in de winkel.
Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door