Schrijver Jetske van der Schaar geeft lezing over Alzheimer

Flevomeer Bibliotheek
De Promesse 4
8232 VX Lelystad
Nederland

Plan Route

52.5079819, 5.4744155

Lelystad, 5 oktober 2021

Eeuwige lente, leven met een erfelijk alzheimergen

Schrijver Jetske van der Schaar geeft lezing over alzheimer

Op dinsdag 5 oktober ontvangt FlevoMeer Bibliotheek Lelystad de schrijfster Jetske van der Schaar voor een lezing over haar boek Eeuwige lente. In dit boek beschrijft ze hoe ze ontdekte dat ze drager is van een erfelijk alzheimergen en dat ze midden vijftig onvermijdelijk de eerste symptomen zal krijgen, net als haar moeder destijds. “Het was alsof ze levend stierf. Ik miste haar, terwijl ze voor me zat.” De lezing is een initiatief van de Dementheek en sluit aan bij de Wereld Alzheimerdag op 21 september, maar vind ook plaats in de Week van de Eenzaamheid. De zaal is open vanaf 19:00 uur, waarna de lezing om 19:30 uur van start gaat.
Kaarten zijn gratis verkrijgbaar via netwerkdementie@woonzorgflevoland.nl of bellen naar 06-12700115. Reserveer op tijd, in verband met corona is het aantal tickets beperkt.

Van vermoeden tot hard bewijs
Jetske van der Schaar is promovenda aan Amsterdam UMC, alwaar ze medisch-ethische dilemma’s onderzoekt in vroege stadia van alzheimer. Daarnaast schrijft en spreekt ze over erfelijke dementie. Het is een onderwerp dat haar aan het hart ligt, aangezien haar moeder bij de eerste ziekteverschijnselen van haar broer begon te vermoeden dat de erfelijke variant van alzheimer veel te vaak voorkwam in haar familie. Zo was ze haar vader en grootvader ook al aan de ziekte verloren. Haar moeder liet dit voorgevoel onderzoeken en kreeg bevestigd wat ze vreesde. Een jaar of zes geleden besloot Van der Schaar om zich ook te laten onderzoeken en kreeg middels een DNA-test zwart op wit dat ook zij een erfelijk alzheimergen bij zich draagt. Een uitslag die haar wereld op z’n kop zette.

Over Eeuwige lente
“Jij en ik dragen een uiterste houdbaarheidsdatum op de onderkant van onze ziel. Het verschil is dat ik de mijne weet. Zodra ik midden vijftig ben, verlies ik mijn verstand. Letterlijk en onvermijdelijk. Ik groeide zonder grootouders op, denkend dat mijn leven was begonnen als een onbeschreven blad. Wanneer ik er hard genoeg mijn best voor deed, was alles mogelijk. Ik maakte carrière, vond een lieve vriend en kocht met hem een huis. De wereld lag aan mijn voeten. Tot mijn moeder alzheimer kreeg. Rond haar vijfenvijftigste. Het was alsof ze levend stierf. Ik miste haar, terwijl ze voor me zat en worstelde met alles wat ze niet meer kon en wie ze niet meer was. Ze gleed weg en ik stond machteloos. De ziekte bleek erfelijk te zijn, met een kans van 50 procent. Wilde ik een DNA-test doen? Ik probeerde het duivelse dilemma te ontwijken, maar mijn lot leek zich in huiveringwekkend detail voor mijn ogen te ontvouwen. Niets was nog vanzelfsprekend. Alles wat ik had opgebouwd, brokkelde af. Op de tekening van mijn toekomst bleek reeds een vraag geschreven: laat ik me leiden door angst, of durf ik te vertrouwen op geluk? Eeuwige Lente is een dans met de dood als een ode aan het leven, een verhaal van liefde en een strijd voor hoop.”

Over De Dementheek
De Dementheek in Lelystad is een intensieve samenwerking van Netwerk Dementie Flevoland met o.a. Alzheimer Flevoland en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en bevat een informatie-, advies- en uitleencentrum voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionals. Het is gericht op de ondersteuning en welzijn van mensen met geheugenproblemen en (beginnende) dementie en hun mantelzorgers. Naast informatie en advies zijn er tegen een kleine vergoeding hulpmiddelen en producten te verkrijgen die bijdragen aan een zinvolle daginvulling. Het bereikbaar maken van hulpmiddelen kan helpen bij het vergroten van draagkracht van de mantelzorgers. Momenteel is de Dementheek gesloten, maar eind 2021 wordt deze heropend.
De boeken van de Dementheek kunnen wel geleend worden met een geldig bibliotheeklidmaatschap.

Deze activiteit maakt deel uit van