Waarom aanraking helpt bij Alzheimer

Margriet.nl 

01-12-2016
Dementie raakt 1 op de 5 mensen, waarvan Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Wanneer iemand in je naaste omgeving de ziekte van Alzheimer heeft verandert er veel, zowel in jouw leven als in het leven van de patiënt. Hoe ga je om met iemand met Alzheimer en waar heeft de patiënt zelf behoefte aan? Een aanraking kan iemand al heel gelukkig maken. Door jouw touch moment te delen kun je kans maken op mooie prijzen. 

Met een glimlach

“Gedraag je alsof je verliefd bent,” raadt Huub Buijssen, psychogerontoloog en gezondheidspsycholoog, aan. “Dan begint elk bezoek met een glimlach.” Daarbij laat je volgens Buijssen merken dat je de ander belangrijk en speciaal vindt. “Dat vindt iedereen fijn,” zegt hij, “dement of niet.”

Alzheimer, de symptomen

De symptomen van Alzheimer kunnen verschillen, van mild tot heftig. In de meeste gevallen heeft de patiënt te maken met geheugenverlies, wat kan lijden tot: dwalen, agressie, angst, verwarring en wisselende gemoedstoestanden. Hoe zwaar het soms ook is om met deze symptomen om te gaan, wat misschien wel het belangrijkste is om te weten is: het gevoel voor persoonlijke aandacht zal, ook bij een Alzheimer patiënt, nooit verloren gaan. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ze er bij gebaat zijn.

Een studie, gedaan aan het Alzheimer’s Onderzoekscentrum van Connecticut, wees uit dat het volgen van therapeutische behandelingen op het gebied van aanraking een positief effect heeft op de patiënten waarbij zij zich zichtbaar relaxter voelen en ook op emotioneel vlak meer contact maken met het personeel. Karin (46) heeft een moeder met dementie en merkt hoeveel een aanraking kan doen: “Door haar ziekte wordt mijn moeder wel eens verdrietig en voelt ze zich alleen. Dan wil ik er graag voor haar zijn, maar een gesprek voeren is lastig. Door lange wandelingen te maken op leuke plekjes probeer ik weer contact met haar te krijgen, maar we krijgen was echt contact als ik haar aanraak. Dat is heel fijn. De aanrakingen brengen bij mijn moeder herinneringen opnieuw naar boven en geven haar rust. Dat is fantastisch om te merken!”

Een klein gebaar

Hoe je op een fijne manier met een Alzheimer patiënt omgaat zit hem vaak al in kleine gebaren, zoals een glimlach, een hand op zijn of haar hand, een knuffel, een zoen. Met zo een klein gebaar als een aanraking kun je iemand al gelukkig maken. Het neemt angsten en zorgen weg en het helpt voornamelijk ouderen zich minder in de war te laten voelen. En misschien nog wel het belangrijkste; het neemt het gevoel van eenzaamheid weg en het zorgt voor acceptatie. Met andere woorden; een aanraking houdt je in leven.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door