Bewaarplaats voor de dierbaarste herinnering in Grou

Sylvana Fokkema en Kristy de Haan, studenten van het Friesland College
Sylvana Fokkema en Kristy de Haan, studenten van het Friesland College

Welke herinnering zou u nooit willen vergeten?
Mensen raken veel kwijt, als Alzheimer toeslaat. Dan verdwijnt ook een stukje geschiedenis. Wat moet voor altijd bewaard blijven? Sylvana Fokkema en Kristy de Haan, studenten van het Friesland College, dagen bezoekers van museum It Hert fan Fyslân in Grou uit om hun dierbaarste herinnering in het museum achter te laten.

Voorlopig gaat het om een proefversie. Maar zodra het kleine museum – dat zich richt op de historie van Grou en omgeving – in april weer volop de deuren opent, is er een speciale ruimte ingericht voor de ‘Herinneringenmuur’. Het idee past perfect bij de speciale aandacht, die het museum geregeld heeft voor mensen met dementie. In alle rust krijgen zij een rondleiding. In kleine groepen, volgens het concept van landelijk project ‘Onvergetelijk museum’. ‘Daar is veel behoefte aan’, merkt bestuurslid Gieneke Verhoeven.

Uitdaging
Kristy de Haan uit Haule en Sylvana Fokkema uit Drachten gingen als mbo-studenten van de opleiding Travel en Hospitality op het Friesland College de uitdaging graag aan om eens mee te denken over stimulerende activiteiten voor dit mooie kleine museum in Grou. In een sessie met een aantal medestudenten en docent Cindy Breedenbach bleven zij haken op het thema van de kwetsbaarheid van geschiedenis.

Hun gedachten hebben zij samengevat bij het prototype van ‘hun’ muur: ‘Wat gebeurt er als de geschiedenis niet meer wordt doorverteld? Wat gebeurt er als er geen musea zouden zijn die ons erfgoed bewaren? Hoe zit dat met mensen die nu leven en zich steeds minder herinneren van hun geschiedenis?’

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door