Certificaat Samen Dementie vriendelijk voor de Toskerij

Het programma Samen dementievriendelijk helpt mensen om dementie te leren herkennen en op een goede manier om te gaan met dementie. De medewerkers van de Toskerij hebben de training Samen Dementievriendelijk gevolgd en ontvangen daarom een certificaat uit handen van Sieta Miedema, voorzitter Alzheimer Nederland, regio Friesland.

De Toskerij verleent specialistische mondzorg in eigen vertrouwde omgeving, veelal thuis, door geheel Friesland.  Het vormt een samenwerkingsverband met de Toskedokterspraktyk Underweis, Mondhygienist te Plak en Kunstgebit aan Huis.  Ze hebben de training gevolgd omdat bij ongeveer 90 % van de mensen waar ze mee te maken hebben, sprake is van dementie. Vaak zegt men: “dit is wel een speciaal geval, hoor”. Bij doorvragen wordt duidelijk dat deze mevrouw of meneer dementie heeft. “In de toekomst krijgen we steeds vaker te maken met mensen met dementie. We kunnen het dan ook als een soort keurmerk naar buiten brengen: wij kunnen met mensen met dementie omgaan. We plakken de sticker op de bus!” Na de uitreiking praten  Ellen Kuipers, Jellie van den Bosch en Gabrielle Kattouw van Kunstgebit aan Huis enthousiast over hun praktijk en wat ze tijdens de training hebben geleerd.

“De opening van de training was meteen verwarrend: we moesten kiezen tussen twee  woorden: gebakken of gekookt, wit of zwart, hoog of laag. Zonder uitleg. Daarna werden de antwoorden voorgelezen: gekookt, zwart, of....... We begrepen er niets van. Maar we leerden: zo ervaren mensen onze vragen vaak, die achter elkaar in hoog tempo afgevuurd worden: heeft u pijn, kunt u zo goed kauwen, waar heeft u last van?  De persoon hoort en begrijpt meestal alleen het laatste. Je hebt geen antwoord op wat je wilt weten. Stel een vraag tegelijk en wacht op het antwoord. We zijn ons meer bewust hoe we praten: geen ingewikkelde termen, in kleine stukjes. We spreken vaak over dementerenden. Gek dat je daarop gewezen moet worden. Je zegt niet ‘kankeraars’, als je spreekt over mensen die kanker hebben. Nooit meer gedaan!” 

Wat neem je mee in je praktijk? 
“Ik heb geleerd bewust dankjewel te zeggen. De reacties zijn zeer bijzonder, je ziet trots, oh, heb ik dat gedaan?! Prachtig!”

Jellie, Gabrielle en Ellen hebben veel opgestoken en adviseren de training aan iedereen die te maken heeft met mensen met dementie. 

Sieta Miedema
Voorzitter Alzheimer Nederland, regio Friesland 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door