Nieuw in Drachten, Het Wikenhuis

Foto: Archief Dagelijks Leven

Een woonzorglocatie waar de bewoners met dementie écht zoveel mogelijk de eigen regie houden en waar zij, maar ook hun naasten, medewerkers en buurtbewoners zich thuis voelen. Dat wordt Het Wikenhuis, als het aan locatiemanager Andrea Larooi-Slot ligt. Het kleinschalige huis met 24/7 zorg voor maximaal 22 mensen met dementie opent in november de deuren aan het Alferhof in Drachten.

‘Echt een cadeautje’, vindt Larooi-Slot het dat ze aan de slag mag op de nieuwste Friese locatie van zorgorganisatie Dagelijks Leven. Dat enthousiasme is alleen maar groter geworden, nu ze tot de opening van haar eigen Wikenhuis meedraait op Het Oosterhuis in Oosterwolde en Het Greidenhuis in Heerenveen. “En in Joure opent volgende maand Het Blaauwhofhuis. De woonzorglocaties van Dagelijks Leven schieten hier als paddenstoelen uit de grond”, zegt Larooi-Slot met een grote lach.

Zelf vindt ze dat niet zo gek. “De manier van zorg, waarin eigen regie en welzijn een belangrijke plek innemen en er écht tijd is voor bewoners met dementie; waar zie je dat nog? En het is niet alleen de visie: het is in de praktijk ook écht zo. Als iemand graag tot 11.00 uur uitslaapt, dan blijft hij toch lekker tot 11.00 uur in bed liggen? Natuurlijk zorgen we ervoor dat bijvoorbeeld medicijnen op tijd worden ingenomen, maar we bewegen zoveel mogelijk mee met het ritme van de bewoner. Daarbij denken we bij Dagelijks Leven altijd in mogelijkheden, niet in beperkingen.”

Betaalbaar voor iedereen

Dankzij haar ruime ervaring in de zorg weet ze dat dat lang niet overal het geval is. “Dan heb je tien minuten om dit te doen, tien minuten om dat te doen en soms moet je zeggen: ‘nee sorry, u bent nog niet aan de beurt’. Dat gaat recht tegen mijn principes in.” Larooi-Slot, tevens werkzaam als  brandweervrouw bij Veiligheidsregio Fryslân, dacht daarom dat ze de zorgsector misschien wel definitief gedag zou zeggen. “Maar die visie van Dagelijks Leven; kleinschalig, meer welzijn en meer beleving, deze zorg, dat is echt waar mijn hart ligt. En dan is het ook nog betaalbaar voor iedereen, ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft.”

Ze kan dan ook niet wachten tot Het Wikenhuis de deuren opent. “Ik ben nu nog druk met het team vormgeven. Dat bestaat naast zorgmedewerkers ook uit huishoudelijke medewerkers, activiteitenbegeleiders en een kok. Elke medewerker is een belangrijk puzzelstukje. Ik  wil dat ze straks stuk voor stuk weten dat ze belangrijk zijn, maar dat ze ook van elkaar weten hoe belangrijk ze zijn. Ze moeten het echt samen gaan doen.”

Samen koken en afwassen

Dat ‘samen’ strekt zich ook uit buiten het team. “Ik hoop dat het echt een levendig, warm thuis wordt voor onze bewoners. Een plek waar familieleden en naasten een grote rol spelen, evenals vrijwilligers en buurtbewoners. Ik kan niet wachten om met zijn allen leuke activiteiten te organiseren, waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt, maar kijk ook uit naar de alledaagse bezigheden. Samen het eten bereiden. Groenten snijden voor de snert en dat je het dan tijdens het koken door het huis ruikt. Lekker huiselijk. Daarna samen afwassen, voor wie daar zin in heeft. En dan is het heus niet erg dat er afgedroogde vaat in de koelkast belandt, omdat dat net de plek is waar thuis het kastje was waarin de kopjes hoorden. Die halen we er gewoon weer uit. Mensen in hun waarde laten, dat is zo belangrijk. Ja, ik heb er superveel zin in.”

In Het Wikenhuis zijn nog enkele studio’s beschikbaar. Bezoek hetwikenhuis.nl of neem contact op met Andrea Larooi-Slot via a.slot@dagelijks-leven.nl voor meer informatie. Op dagelijks-leven.nl is meer informatie te vinden over Het Oosterhuis in Oosterwolde, Het Blaauwhofhuis in Joure en Het Greidenhuis in Heerenveen.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door