Vrijwilligers Tjongerschans leren omgaan met dementie

Vrijwilliger Lummie Duinkerken ontvangt van Loek Punt en Ellen Akkerman namens Alzheimer Nederland afdeling Friesland het certificaat ‘Samen dementievriendelijk’
Vrijwilliger Lummie Duinkerken ontvangt van Loek Punt en Ellen Akkerman namens Alzheimer Nederland afdeling Friesland het certificaat ‘Samen dementievriendelijk’

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie de komende jaren fors. Gemeente Heerenveen telt in 2020 960 inwoners met de ziekte, de prognoses is dat dat er in 2040 1.500 zullen zijn. Meer mensen krijgen daardoor dagelijks te maken met dementie. De vrijwilligers van Ziekenhuis Tjongerschans hebben een training ‘Samen dementievriendelijk’ gedaan zodat zij mensen met Alzheimer herkennen en op de juiste manier in contact kunnen komen.

Ziekenhuis Tjongerschans vindt het belangrijk dat mensen met dementie geaccepteerd worden en zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. In het ziekenhuis hebben 90 vrijwilligers dagelijks contact met patiënten en bezoekers. Deze vrijwilligers ontvingen 12 november het certificaat ‘Samen dementievriendelijk’. Zij hebben een training gevolgd zodat ze dementie sneller herkennen, weten hoe je contact maakt en iemand op de juiste manier kan helpen.   

Wat is dementie? 
Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig zijn afgenomen. Als gevolg hiervan kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of niet meer uitvoeren. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%), gevolgd door vasculaire dementie (16%). Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte en tijdens het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie. Dementie is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Gezamenlijk optrekken
Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. Gemeente Heerenveen, ondernemers, burgers, vrijwilligersorganisaties én zorgaanbieders trekken samen op om de regio dementievriendelijk te maken.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door