Terugblik Wereld Alzheimer Dag 2020 ANSU

Terugblik Wereld Alzheimer Dag ANSU 2020

Ondanks corona en alle daaruit voortvloeiende beperkingen heeft ANSU in samenwerking met vertegenwoordigers van AxionContinu, Careyn, Dagopvang Utrecht Oost en U Centraal toch op een goede wijze aandacht weten te schenken aan Wereld Alzheimer Dag. Voor mensen met dementie, zowel intramuraal als zelfstandig wonend, werden placemats gemaakt en verspreid. Compleet met de Domtoren en het Utrechtlied. In vele instellingen voor mensen met dementie is op 21 september of zelfs op meerdere dagen in die week, tussen 12.20 en 13.30 uur samen gegeten van deze speciale placemat. Het doel was dat mensen met dementie in Utrecht zich onderling door een onzichtbare draad verbonden voelden, door op dezelfde tijd het Utrechtlied te zingen.

WAD-boekje
De voorgaande jaren verzorgden we een boekje met allerlei activiteiten in tehuizen waar thuiswonende mensen met dementie met hun mantelzorgers in de week van de Dementie welkom waren. Omdat dit nu niet mogelijk was hebben we een boekje gericht op informatie voor de thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers samengesteld. Naast nuttige info zijn er ook gezellige en leuke stukjes te lezen. Indien u belangstelling heeft voor dit boekje en/of op de hoogte gehouden wil worden de ontwikkelingen van de Dementie Vriendelijke Stad Utrecht, kunt u een e-mail sturen naar stadutrecht@alzheimer-nederland.nl. Wij zorgen dan dat u de gevraagde informatie ontvangt

Odensehuis ADANTE

Op 21 september organiseerde het Odensehuis ANDANTE een gezamenlijke lunch in de sportkantine van Hercules. Na deze lunch lieten zij een filmpje zien van hun invulling van het thema ‘Jong en Oud’: een zomerprogramma voor kinderen en mensen met dementie in de speeltuin de Bloesem. Zes woensdagmiddagen met op verschillende wijzen het thema ‘vakantie’ uitgewerkt. Ook werd het eigen portrettenboek “Een bijzonder portret” gepresenteerd. Een van de gebruikers van het Odensehuis heette de aanwezigen welkom. Lucy vertelde dat ze 58 jaar is en twee jaar geleden de diagnose Alzheimer had gekregen. Het Odensehuis betekende veel voor haar: structuur, gezelligheid en activiteiten.

Daarna werd het portrettenboek “Een bijzonder portret” door Felix, een van de fotografen en tot voor kort gebruiker van het Odensehuis, gepresenteerd aan de wethouder, Maarten van Ooijen. Felix werd door zijn deelname als bezoeker aan het Odensehuis, aangesproken op zijn passie en talent, en dus niet op zijn dementie. Twee jaar lang is er gewerkt aan het portrettenboek, met ondersteuning van vrijwilligers. De wethouder kreeg ook een exemplaar voor de burgemeester “ook bij hem moet er een in de kast”. Tussen de wethouder en de fotograaf ontspon zich een gesprek waarin de wethouder hem onder andere vroeg wat het geheim was van zijn foto’s. “Ik zoek altijd naar de ziel van degene die ik fotografeer”. Het was een prachtige middag!

Dagopvang Utrecht Oost (DUO)

Ook DUO organiseerde niet alleen voor zichzelf, maar ook voor King Arthur en het Odensehuis een feestelijk dagdeel met accordeonisten! DUO zette de bloemetjes buiten met een bezoek aan het slot Zeist en bracht samen met de Old Stars van FC Utrecht bij hun bezoekers thuis een presentje! Het werd een andere week dan we begin 2020 bedacht hadden, maar alle instellingen voor mensen met dementie en/of hun mantelzorgers in de stad hebben hun eigen bewoners en bezoekers een mooie Wereld Alzheimer Dag bezorgd!

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door