Café Hilversum in Gooi en Eembode

Café Hilversum in Gooi en Eembode 17-8-2021

Bestuurslid Atie Vos-Tabak van de afdeling Hilversum/Wijdemeren zegt opgelucht en blij te zijn voor die mantelzorgers die het in die coronatijd zo zwaar hebben gehad en dus ook niet naar de maandelijkse bijeenkomst konden komen.

 

Slechts één keer is er nog een bijeenkomst geweest. Vorig jaar september, in de periode van de versoepelingen, kon het Alzheimer Café doorgaan in de vertrouwde De Koepel in Kerkelanden. Omdat de luchtventilatie daar niet in orde zou zijn, heeft dit geen vervolg meer gekregen. Inmiddels is dat al bijna een jaar geleden.

 

Al sinds jaar en dag is de tweede woensdag van de maand dé dag van het Alzheimer Café. Doordat het ritme van de bijeenkomsten eruit is, veel mensen uit beeld zijn of denken dat een bezoek niet meer nodig is, omdat hun situatie is veranderd, is de vraag bij het bestuur hoe zij de draad weer goed op kunnen pakken.

 

"Wij zijn bang dat veel mensen van ons zijn weggevallen doordat hun partners zijn overleden of inmiddels in een tehuis zitten, waar alles geregeld is, hopen wij niet dat ze het Alzheimer Café niet meer nodig vinden. Bij ons kwamen bijvoorbeeld ook altijd nog mensen langs wiens partner al was overleden. Er zijn ook best wat mensen geweest die mij gemaild hebben met de vraag om ze uit te schrijven voor onze nieuwsbrief", omschrijft de Hilversumse de vrees.

 

Het Alzheimer Café bestaat in Hilversum al dertien jaar. Drie jaar geleden is het tienjarige jubileum gevierd. Burgemeester Pieter Broertjes was hierbij aanwezig. Dat het al zolang bestaat, is een bewijs dat deze maandelijkse bijeenkomsten voorzien in een behoefte. Bezoekers, een grote groep mantelzorgers volgens de 74-jarige Hilversumse, krijgen tijdens deze themasessies informatie en kennis. Maar deze bijeenkomsten biedt hen veel meer dan dat. Het is er ook even uit, ze kunnen ervaringen delen met mensen die in een gelijksoortige situatie zitten en het is tegelijkertijd een arm om de schouder.

 

"We proberen altijd steun te geven en de mensen ook een beetje te beschermen", aldus de vrijwilligster. "Ik probeer de mensen ook altijd te ondersteunen, een luisterend oor te bieden en ik help ze als ik ze advies kan geven." Tijdens de coronaperiode is het bestuurslid menig maal gebeld door mensen wiens partner dement is of is geworden. Uit het niets komt er ineens van alles op je af als mantelzorger. Het gezegde door de bomen het bos niet meer zien, gaat hier zeker op. Probeer in die emotionele en heftige situatie maar eens uit te dokteren bij wie je terecht moet, wat je moet doen en hoe je om moet gaan met de bureaucratie.

 

Zelf weet de actieve Hilversumse er alles van hoe het is om met een partner te leven die dement wordt. Het overkwam haar inmiddels overleden man. Een van de belangrijkste dingen om te doen in het begin is naar de huisarts te stappen die bijvoorbeeld een doorverwijzing naar een neuroloog kan geven. En zoek een goede casemanager. Dat is een persoon die van de hoed en de rand weet en volgens Vos-Tabak altijd een stap vooruit denkt. Dat zijn haar tips. 

 

De zorg voor de ander is zwaar en als mantelzorger kan je je heel eenzaam voelen. De liefde voor de ander geeft kracht waardoor je het volhoudt, zoals Vos-Tabak het mooi verwoordt. Dat laat onverlet dat je een compleet nieuwe, maar vooral onbekende wereld instapt. Juist daarbij helpt het Alzheimer Café. Niet alleen zijn ervaringsdeskundigen hierbij betrokken, maar ook professionals en casemanagers.

 

Elke bijeenkomst, waar overigens iedereen welkom is, heeft een thema. Meestal zijn het lezingen, zoals over de financiën of het veranderen van het karakter van de Alzheimerpatiënt, maar het kan ook een toneelstuk zijn. Dat is op woensdag 8 september het geval. Dan speelt Erverea in de Emmauskerk De Klosdochter. "Mensen hebben dit echt nodig. Die thema's zijn belangrijk. Mensen mogen ook altijd zelf een onderwerp aandragen en dan proberen wij dat te integreren in het programma", voegt het bestuurslid eraan toe.

 

"Herkenbare onderwerpen en laten merken dat de mensen het niet de enigen zijn die met bepaalde dingen of problemen te maken krijgen. Het is belangrijk dat je als mantelzorger herkent dat er naast jou nog heel veel meer mensen zijn die met deze zaken te maken hebben", legt Vos-Tabak een ander belangrijk onderdeel uit van het Alzheimer Café.

 

Haar zorgen zijn groot, want het mantelzorgen is normaliter al pittig vanwege de coronaperiode is dat nog zwaarder geworden. Door de coronamaatregelen werd het veel moeilijker bijvoorbeeld om eropuit te gaan. Zo kwam de dagopvang eveneens in het geding, waardoor de patiënt niet naar zijn vaste plekkie kon en de mantelzorger dat dagdeel niet voor zichzelf had om even te ontspannen, een boodschap te doen of een kop koffie te drinken met een vriend. Naar de supermarkt gaan, was bijvoorbeeld al een dilemma. Volgens de restricties mocht er maar één persoon per huishouden de winkel in. Maar hoe doe je dat als je je partner niet thuis kan laten? Vos-Tabak vermoedt dat een aantal mensen eraan onderdoor is gegaan.

 

Gelukkig mag en kan er nu weer veel meer, zodat het Alzheimer Café een herstart kan maken. "Ik ben blij en opgelucht voor degenen die het zo zwaar hebben gehad dat we weer mogen beginnen", aldus de Hilversumse

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door