Wereld Alzheimerdag 2018 Het Gooi en Omstreken, een terugblik

Terugblik Wereld Alzheimerdag 2018.

Hoewel de voorbereidingen voor Wereld Alzheimer Dag 2019 alweer in volle gang zijn, toch nog een terugblik op WAD 2018.

De activiteiten die de Werkgroep Wijdemeren rond Wereld Alzheimer Dag 2018 heeft georganiseerd zijn bijzonder geslaagd. In totaal hebben ca.160 mensen genoten van de heel goede lezing op maandag de 17e september (ca. 40 mensen), de boottocht op donderdag de 20ste (84 mensen) en de afsluitende bijeenkomst op vrijdag de 21ste (ca. 45 mensen).

Ma. 17 sept.:

Opening van de activiteiten rond Wereld Alzheimer Dag en de lezing door Lisette Zwerts in Nederhorst den Berg.

Wethouder Rosalie van Rijn van Wijdemeren opent op heel persoonlijke wijze de week en bewerkstelligt daardoor gelijk een prettige en veilige sfeer.

Circa veertig mensen komen af op de eerste activiteit: ‘Meer aandacht voor de mens achter de dementie’, een presentatie in ‘Jip- en Janneketaal’. Lisette Zwerts, docent aan de Hogeschool Fontys, verstaat de kunst om op begrijpelijke wijze uit te leggen wat dementie inhoudt, wat de mens met dementie beleeft, wat wel of niet meer kan en hoe anderen tegen dementie aankijken. De presentatie ontvangt veel lof, zeker ook door de open manier waarop mensen reageren op wat Lisette vertelt

Do. 20 sept.:

Boottocht over de Loosdrechtse Plassen en de Vecht.

boottocht-1.jpgOm precies 10:45 uur start de inscheping van de 84 deelnemers op ‘De Bommelervaart’, de rondvaartboot. Op dat moment is het nog lichtbewolkt en staat er wat wind maar al gauw breekt de zon door en geniet het gezelschap van alles wat zich aandient. Mensen vinden elkaar, wisselen af en toe van plek (nu eens binnen, dan weer buiten op het open dek) en hebben oprechte belangstelling voor elkaar en voor alles wat er valt te zien en te beleven. Wat is er heerlijker dan koffie/thee op het water en wat later een heerlijke lunch.

boottocht-2.jpg

Fijn ook dat de kapitein/stuurman van alles vertelt over de omgeving en de boot veilig door de vaarten en de schutsluis loodst. Een echt dagje uit voor velen wat enorm gewaardeerd wordt.

Vr. 21 sept.:

Toneel in Theater De Dillewijn in Ankeveen.

Op Wereld Alzheimer Dag 2018, de derde dag van de activiteiten, vinden ruim veertig mensen elkaar in het gezellige dorpstheater van Ankeveen. ‘Theater aan de Lijn’ brengt de voorstelling ‘Waar ga je heen?’ Het mooie, herkenbare en ontroerende verhaal van een man en een vrouw die worden geconfronteerd met dementie.

toneel.jpgVerrassend hoe het spel wordt onderbroken door informatie over dementie. Zowel voor- als achteraf is er tijd en plaats voor ontmoeting en gezelligheid. Wethouder Rosalie van Rijn en Cees Croes, voorzitter van Alzheimer/Gooi, sluiten de week af.

Er wordt bekendgemaakt dat de Werkgroep Weesp de activiteiten organiseert rond Wereld Alzheimer Dag 2019.

Fijn dat wethouder Rosalie van Rijn twee keer aanwezig was. Ze heeft de week op een persoonlijke, enthousiaste manier geopend en ook bij de afsluiting heeft ze een woordje gesproken. De voorbereidingsgroep verdient alle lof voor de organisatie van deze week.

Deze pagina maakt deel uit van