De hoofdreiscoupé: een herkenbaar lichtpuntje voor mensen met dementie

NS reis coupé

Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug,” aldus Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

RTV Noord, februari 2022:
In de zogenoemde hoofdreiscoupé kunnen mensen met dementie eventjes genieten. Terwijl ze in een nagebouwde treincoupé het landschap aan zich voorbij zien schieten, halen ze herinneringen op en maken ze een praatje. Deze maand stond de hoofdreiscoupé in woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam.

'Het is net echt. Zo zag het er anders buiten ook uit', zegt mevrouw Lazonder, die zichtbaar geniet. Tegenover haar zit medebewoner mevrouw Haan en ook zij kan de 'reis' waarderen: 'Ik dacht eerst dat we echt naar Zwolle reden. Leuk gedaan', lacht ze.

Lees meer

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door