Mooie middag voor en met onze vrijwilligers

 

13 oktober 2022. Op deze regenachtige donderdagmiddag druppelden de vrijwilligers van de regioafdeling Groningen van Alzheimer Nederland binnen bij het vanBerensteyn theater in Veendam. Daar werden zij warm welkom geheten door verschillende bestuursleden en konden met een kopje thee en koffie met elkaar bijpraten. Om half twee ging de zaal open voor het eerste deel van de middag: Een inleiding verzorgd door Rita Georg, verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde en Fijanne Strijkert, GZ-psycholoog. Zij vertelden in het kort over hun werk bij het Alzheimer Centrum Groningen en hadden ter voorbereiding op de voorstelling een paar vragen aan het publiek: Wat verwacht je van de voorstelling?; Hoe zou het zijn om niet meer te weten? Hierdoor werd het al meteen levendig in de zaal en werden mooie verhalen maar soms ook zorgen gedeeld.

Met die vragen ging men na de pauze de voorstelling in om 'het drama te ervaren'. De voorstelling “Zwarte Gaten & Losse Eindjes” was zeer indrukwekkend. Theatermaakster Marjolein Baars van De Stichting Koffer, wist in mooie overgangen in knap spel de moeder met dementie, de mantelzorgende dochter, de verplegende/verzorgende in het huis van de moeder en onderzoekster van het leven Fie – die overal zwarte gaten ontdekt, ook in het leven van de moeder- weer te geven.

 

De vraag hoe je vanuit begrip, in compassie met elkaar omgaan en meebewegen met de werkelijkheid anders – beter – kunt omgaan stond deze middag centraal.

Uit de voorstelling blijkt hoe krachtig en vanuit compassie samenzijn kan worden wanneer moeder, dochter en verzorging elkaar de ruimte geven. Zo krijgt moeder de kans haar werkelijkheid te laten zien, de dochter krijgt uiteindelijk grip op de situatie en verpleging/verzorging stellen ondanks de hoge werkdruk alles in het werk om menswaardig te kunnen blijven zorgen.

De voorstelling maakte veel los bij de toehoorders en het was mooi te zien hoe dit met elkaar werd gedeeld.

De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje in de foyer waarbij ook gelegenheid was voor nazorg indien gewenst.

Het was fijn om elkaar met zo velen weer te treffen na twee moeilijke corona-jaren.
Het bestuur kijkt daarom met dubbel plezier terug op deze speciale middag. Zij bedankt het vanBerensteyn theater, Marjoelin Baars en Iwan Gerbrands van De Stichting Koffer en Rita Georg & Fijanne Strijkert voor hun bijdrage aan deze dag.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door