Notarissen en goede doelen in actie met gratis testament

Mei - gratis testamentmaand

10 goede doelen hebben de handen ineen geslagen met notarissen in Nijmegen en Groningen. In de maand mei kunnen inwoners van die steden gratis hun testament opmaken. De goede doelen en notarissen doen dit om het opnemen van een goed doel maken dit mogelijk om het begunstigen van een goed doel mogelijk te maken. Zo maken nalatenschappen de wereld een beetje mooier.

Steeds meer mensen denken erover een goed doel in hun testament op te nemen. Met giften uit nalatenschappen kunnen goede doelen echt verschil maken. Uit onderzoek* blijkt dat de kosten die gemoeid zijn bij het aanpassen of opmaken van een testament mensen soms weerhouden om het ook echt te doen, terwijl ze het wel graag willen.

Nieuw initiatief

In Groot-Brittannië en Canada organiseren notarissen samen met goede doelen een actiemaand. In die maand kunnen mensen gratis hun testament laten opmaken of aanpassen bij de deelnemende notarissen.

Arjen van Ketel, expert op het gebied van nalatenschappen, introduceert deze aanpak nu in Nederland. “In het buitenland werkt deze aanpak heel goed. Mensen die overwegen aan een goed doel na te laten, komen erdoor in actie. Het geeft hen een goed gevoel vast te leggen waar hun geld naar toe gaat en daarin – al dan niet - ruimte te maken voor een goed doel. En goede doelen vinden het fantastisch als iemand besluit aan hen na te laten. Of dat nu 500 euro is of veel meer, alle bijdragen zijn welkom en maken het mogelijk om hun missie na te jagen.”

In Nederland hebben 10 goede doelen, waaronder Alzheimer Nederland, Stichting Vluchteling en CliniClowns, zich aangesloten bij het initiatief. Zij hopen op meer aandacht voor nalaten aan goede doelen én natuurlijk dat mensen in actie komen als de wens er is om een goed doel te begunstigen.

Mei = Gratis Testament Maand

De campagne loopt in mei in Nijmegen en Groningen. Hier kunnen mensen bij de aangesloten notarissen gratis hun testament laten opmaken. De campagne heeft tot doel om mensen te stimuleren een goed doel op te nemen, maar dat is niet verplicht. Meer informatie over de actie, de aangesloten notarissen en goede doelen en de bijbehorende voorwaarden is te vinden in de advertenties in dag- en weekbladen en op www.gratistestamentmaand.nl.

 

Volgend jaar hoopt Van Ketel nog meer notarissen aangesloten te hebben bij het initiatief en dat nog meer goede doelen participeren. “Het zou geweldig zijn als op den duur alle Nederlandse notarissen en goede doelen meewerken. De notarissen werken tegen een kostprijs en de goede doelen dragen die kosten samen. Je kan dat zien als vooruitgeschoven kosten verbonden aan een nalatenschap. Dat is waarom het maken van het testament voor de mensen gratis is en het betekent echt een wereld van verschil voor de toekomst: goede doelen maken de wereld een betere plek. Daar ben ik van overtuigd.” 

 

* Bron: Legacy Foresight, Legacy Monitor 2018-2020

 

  Veel gestelde vragen

  Wat is de Gratis Testament Maand en hoe werkt het? 

  De Gratis Testament Maand is een nieuw initiatief, gebaseerd op een succes uit Groot-Brittannië en Canada, waar goede doelen samen met notarissen een actiemaand organiseren. In die maand kunnen mensen gratis hun testament laten opmaken of aanpassen bij de aangesloten notarissen en er -al dan niet- voor kiezen een goed doel in te begunstigen.   

  In Nederland hebben tien goede doelen de handen ineen geslagen met notarissen in Nijmegen en Groningen. In de maand mei kunnen inwoners van deze steden gratis hun testament opmaken of aanpassen en er – al dan niet- voor kiezen een goed doel te begunstigen.  

  Wat zijn de voorwaarden om mee te doen? 

  De actie loopt in de maand mei in Nijmegen en Groningen. Hier kunnen mensen, 55 jaar en ouder bij de aangesloten notarissen gratis hun testament opmaken. Het is niet verplicht om een goed doel op te nemen en indien men er wel voor kiest, is de keuze voor het goede doel uiteraard vrij.  

  De actie geldt voor een eenvoudig testament. Voor meer complexer testamenten, die meer tijd kosten, vraagt de notaris een extra vergoeding. Dat geeft de notaris dan in het eerste gesprek aan (waarvoor geen kosten verrekend worden). 

  De afspraak moet in mei gemaakt worden, het gesprek en afronding mag ook daarna plaats vinden. Let erop dat per notaris er een beperkt aantal gratis testamenten beschikbaar is. Is diens quotum vol, dan zal hij of zij doorverwijzen. Zijn alle beschikbare testamenten ingevuld, dan stopt de campagne. 

  Hoe kan ik mij aanmelden? 

  Aanmelden kan (alleen) rechtstreeks bij één van de deelnemende notarissen:

  In Nijmegen: 2 notariskantoren. In Groningen: 7 notariskantoren.

  Als je je gegevens invult op de campagne-site krijg je te zien welke notariskantoren bij jou in de buurt zijn.

  Campagne-site: www.gratistestamentmaand.nl

  Kan ik ook na mei gebruik maken van dit aanbod? 

  De afspraak moet in mei gemaakt worden, het gesprek en afronding mag ook daarna plaats vinden. Buiten deze periode is er geen mogelijkheid om een gratis testament te maken. Let erop dat per notaris er een beperkt aantal gratis testamenten beschikbaar is. Is diens quotum vol, dan zal hij of zij doorverwijzen. Zijn alle beschikbare testamenten ingevuld, dan stopt de campagne. Het voornemen is er om bij succes de actie in de toekomst te herhalen en daarbij ook andere regio’s aan bod te laten komen.  

  Waarom doen notarissen mee? 

  De deelnemende notarissen doen graag mee omdat zij op deze manier hun maatschappelijke betrokkenheid actief en direct kunnen omzetten in een bijdrage aan het werk van de goede doelen. De notarissen brengen minder in rekening omdat zij op een positieve manier zichtbaar zijn in de communicatie uitingen van de Gratis Testament Maand voor bestaande en nieuwe relaties.  

  NB: Het maken van een testament is in Nederland strikt geregeld. Naar het oordeel van de deelnemende notarissen voldoet de aanpak van Gratis testament Maand aan die strikte regels. 

  Is het geen oneigenlijke beïnvloeding? 

  Het staat mensen vrij om gebruik te maken van de Gratis Testament Maand. We hopen en stimuleren dat mensen een of meerdere goede doelen opnemen, maar er is geen verplichting. Dat is ook de reden dat we dit als groep goede doelen gezamenlijk doen. Goede doelen krijgen ook geen inzage in het testament. Deze aanpak past mede in de Code Nalatenschappen die de Goede Doelen Branche heeft ontwikkeld. 201903-Code-Nalaten-definitief-.pdf (nlfl.nl) 

  Waarom worden de kosten van een testament vergoed? 

  De notarissen werken tegen kostprijs om hun steentje bij te dragen aan dit initiatief voor goede doelen. De tien deelnemende organisaties vergoeden deze kostprijs gezamenlijk. Dit is waarom het maken van het testament voor de mensen gratis is en het betekent echt een wereld van verschil voor de toekomst: goede doelen maken de wereld een betere plek. Onze organisaties willen het geven via het testament stimuleren en ook mogelijk maken. Met name voor degenen waarbij de kosten reden zijn om nu (nog) niet over te gaan tot het maken van een testament met goede doelen. Met deze vorm hebben we een manier gevonden om dat zo te doen dat we enerzijds een sterke stimulans hebben en anderzijds mensen vrijlaten in hun keuze. 

  Waarom is de actie voor 55-plus?

  Uit onderzoek blijkt dat in die leeftijdscategorie veel meer mensen overwegen om een testament met goede doelen op te maken en dat daar ons gratis testament het grootste verschil kan maken. Er is een beperkt aantal testamenten beschikbaar daarom kiezen we voor die leeftijdsgrens. Overigens hoeft in het geval van een koppel, slecht 1 van beide die leeftijd te hebben.

  Waar komt dit initiatief vandaan?

  De aanpak van Gratis testament Maand bestaat al ruim 25 jaar in Groot-Brittannië en wordt hoog gewaardeerd door het Britse publiek. Ook in Canada is er al ruim ervaring met deze aanpak. Arjen van Ketel, expert op het gebied van nalatenschappen introduceert en organiseert deze aanpak nu in Nederland. Van Ketel: “Binnen fondsenwervende instellingen speelt al een aantal jaar de gedachte om een pilot van dit initiatief op te zetten. Mede omdat veel mensen aangeven dat zij de kosten van een notaris als een belemmering zien om hun testament op te maken. Mensen die overwegen om aan een goed doel na te laten komen er door in actie. Alle bedragen om de goede doelen te steunen zijn welkom en maken het mogelijk om hun missie na te jagen."  

  Welke goededoelenorganisaties doen mee?

  10 deelnemende goededoelenorganisaties:

  • Alzheimer Nederland
  • Cliniclowns
  • Dierenlot
  • De Hollandsche Molen
  • IFAW
  • Oxfam Novib
  • Radboud Fonds
  • Save the Children
  • Stichting Vluchteling
  • Zending over Grenzen
  Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door