Voorlichting
Goede voorlichting over dementie is belangrijk om mensen met dementie, hun naasten en professionals te helpen leren omgaan met de gevolgen van dementie. Voorlichting bevordert ook de acceptatie van mensen met dementie in de maatschappij.
Weet u bijvoorbeeld dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt? En dat dementie dus volksziekte nummer één dreigt te worden? Dat betekent dat vrijwel iedereen met dementie in aanraking komt, bv. in een winkel of restaurant, op straat of in een wachtkamer.
Maar hoe herken je het en hoe ga je om met iemand die dementie heeft?
Onze regio afdeling heeft enthousiaste voorlichters die op aanvraag graag een presentatie over de diverse aspecten van dementie verzorgen in uw organisatie of bij u in de buurt.
Helaas zijn fysieke bijeenkomsten nog steeds niet mogelijk maar indien gewenst verzorgen wij graag een digitale presentatie voor u.
Wat doen wij zoal?
Voorlichtingsbijeenkomsten
Wij geven op aanvraag een presentatie bij u in de buurt over diverse aspecten van dementie. De inhoud van de presentatie (eventueel aangevuld met filmpjes) laten we aansluiten aan bij de wensen en mogelijkheden van de deelnemers.
Veelgevraagde onderwerpen zijn:
- Wat is het verschil tussen Alzheimer en dementie?
- Hoe weet je of iemand dementie heeft of waaraan merk je dat iemand dementie krijgt?
- Hoe ontstaat dementie?; Kan er iets aan gedaan worden?
- Omgaan met veranderingen in gedrag
- Erfelijkheid en risicofactoren
- Wat betekent dementie voor de betrokkene en voor zijn familie?
Beurzen en markten
Op regionale manifestaties staan wij vaak met een informatiestand en kunt u met ons kennis maken. Daarnaast kunt u onze folders, brochures en ander voorlichtingsmateriaal bekijken en aanschaffen.
Alzheimer Cafés
Elke maand komen mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden samen voor informatie over dementie en contact met lotgenoten. In de provincie Groningen zijn tien Alzheimer cafés actief.
Voor wie?
Onze afdeling geeft informatie en voorlichting aan iedereen die belangstelling heeft voor dementie. Dat kunnen mensen met geheugenproblemen en hun naasten zijn, maar ook professionals, vrijwilligers, betrokken buren & vrienden en alle andere geïnteresseerden. Met onze voorlichting willen we een zo breed mogelijk publiek en zoveel mogelijk mensen bereiken.
Aanvragen komen van scholen, zorginstellingen, verenigingen of vanuit een bibliotheek of buurthuis.
Meer weten?
Wilt u meer weten over onze voorlichtingsactiviteiten? Houd dan deze website en uw plaatselijke krant in de gaten, of neem contact met ons op.
U kunt een mail sturen naar: f.vanderlaan@alzheimervrijwilligers.nl