WAD Deventer presentatie Herman van Hoogdalem & Gijs Wanders

Herman van Hoogdalem Gijs Wanders
Stromarkt 18
7411 LL Deventer
Nederland

Plan Route

52.2531803, 6.1555106

21 september is door de WHO uitgeroepen tot Wereld Alzheimer dag. Een dag waarop we aandacht willen vragen voor dementie.

Het thema aan Wereld Alzheimer dag is:
‘Dementie kent vele gezichten’

De vrijwilligers van het Alzheimercafe Deventer hebben in dit kader de kunstenaar Herman van Hoogdalem en oud nieuwslezer en regisseur Gijs Wanders uitgenodigd om door hun ogen en ervaringen te laten zien en horen wat deze ziekte met mensen doet.

Samen hebben ze gewerkt aan een serie portretten in woord en beeld van mensen met dementie. Van Hoogdalem portretteerde verschillende bewoners van zorgorganisatie ZINN. Hij schilderde prachtige portretten in aquarel waarin zoveel wordt weergegeven dat het in woorden niet te vatten is. De uitdrukkingen zeggen genoeg, de portretten spreken voor zich! Van Hoogdalem en Wanders laten zien en voelen wat dementie met de persoon zelf en zijn omgeving doet.

Wanders confronteerde familie met de geschilderde portretten en sprak met hen over hun geliefde. Het werden kenmerkende en herkenbare verhalen. In de gesprekken stond steeds de relatie tussen de mensen met dementie en hun familie centraal en wat de dementie met hen doet.

De samenwerking leidde tot “een Bron van inspiratie”, een documentaire en uiteindelijk tot een boek, met als doel inzicht te geven in mensen met dementie en bieden van ondersteuning, waardoor de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten kan verbeteren. De vragen die Wanders stelt zouden zorgprofessionals ook kunnen stellen aan naasten van mensen met dementie, zodat het gesprek op gang wordt gebracht, emoties worden geuit en ter ondersteuning. Het feit dat Van Hoogdalem en Wanders beiden geconfronteerd werden met een dementerende ouder en het proces van dichtbij meemaakten, maakt hun verhalen nog persoonlijker.

Vrijdag 24 september; 19.30 uur  is iedereen welkom om deze presentatie bij te wonen in de Centrale Bibliotheek, aan de Stromarkt 18, te Deventer. Zittend tussen zes van deze portretten zullen Herman en Gijs met u in gesprek gaan.

De toegang is gratis! In verband met de COVID afspraken willen wij u vragen om zich aan te melden op het volgende email adres: j.pattij@alzheimervrijwilligers.nl

 

Deze activiteit maakt deel uit van