Op weg naar een Dementievriendelijk IJsselstein

Op weg naar een Dementievriendelijk IJsselstein

De Ziekte van Alzheimer is gestaag op weg om volksziekte nummer 1 te worden.
Daarom startte Alzheimer Nederland in 2016 de campagne Samen dementievriendelijk; om iedereen handvatten te bieden om goed om te gaan met dementie. Onderdeel daarvan was de aanpak per gemeente. Lopik tekende direct het participatieverdrag, gevolgd door Houten en Nieuwegein.
De gemeente IJsselstein moet echter nog steeds tekenen.

Maar de initiatiefnemers van Samen dementievriendelijk Lopikerwaard lieten zich niet ontmoedigen.
In IJsselstein vormden Marion van Hoof, Janneke van Tilburg en Olivia Maduro een werkgroep met afgevaardigden van AxionContinu, Vecht en IJssel, Alzheimercafé en Steunpunt Mantelzorg, Sociaal Team en Pulse.

Vervolgens benaderde de werkgroep de gemeente met het verzoek om het participatieverdrag te ondertekenen.

Maar volgens voormalig wethouder Van Beukering waren er genoeg voorzieningen voor dementerenden en het participatieverdrag bleef ongetekend in de la liggen.

"Maar het gaat vooral om ondersteuning door de gemeente, niet om geld", legt Marion uit. "In 2014 telde IJsselstein 432 dementerenden, in 2020 zijn dat er 1115 en in 2040 het dubbele. De overheid en de dementerenden en hun familie willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. En er zijn te weinig opnamemogelijkheden. Daarom is bewustwording van de samenleving – de stad – belangrijk."
Beginnende dementie en afwijkend gedrag herkennen, net als de druk op de mantelzorgers. "Hoe meer mensen dit weten, hoe makkelijker dementerenden in hun eigen omgeving kunnen blijven", aldus Olivia. De trainingen aan bedrijven, organisaties, gemeente, winkels, verenigingen en scholen zijn essentieel. "Ook jongeren komen in hun bijbaantjes dementerenden tegen. De supermarkten spelen daar al goed op in. Wij bieden maatwerk."

Getrainde organisaties krijgen een certificaat en een herkenbare raamsticker. Lopik is een voorbeeld. "Van grote saamhorigheid, medewerking van de gemeente en een toegewijde werkgroep." Het gaat om motivatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid . De training duurt twee uur en biedt nazorg. "Nieuwe trainers trainen hun collega's. Het wordt een olievlek die zich automatisch verspreidt in organisaties; onder professionals en vrijwilligers. Herkenning en goed omgaan met dementie wordt een tweede natuur."

De werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein hoopt dat de gemeente de participatieovereenkomst snel tekent. "Wij gaan binnenkort organisaties benaderen voor de training Samen dementievriendelijk. De huisartsen staan al voor training gepland in april."

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door