25-jarig jubileum: de feestactiviteiten en huidige cijfers

Feestballonnen

Afdeling Midden-Brabant van Alzheimer Nederland bestaat in september 25 jaar. Door de toename van het aantal mensen met dementie in de regio is de rol van de afdeling de laatste jaren veranderd. De focus is verlegd van taboedoorbrekend naar het dementievriendelijk maken van de regio.

Dit najaar vieren we dit jubileum van onze afdeling uitgebreid met verschillende bijeenkomsten en activiteiten. “In september is er een informatieve middag voor betrokkenen van de Dementievriendelijke Gemeenten”, vertelt bestuurslid Ben Janssen. Een maand later staan de Alzheimer Cafés in Tilburg, Oisterwijk, Heusden en Waalwijk in het teken van het jubileum. Voor de vrijwilligers is er in november een feestelijke avond.

“En als kers op de taart komt er een mini-documentaire over wat de afdeling betekent voor de dementiezorg in de regio. Daarin doen onder andere vrijwilligers, een mantelzorger en bestuurslid hun verhaal over de dementiezorg in Midden-Brabant. De documentaire zal worden geplaatst op ons YouTube-kanaal.”

De rol van de afdeling

Door de groei van het aantal mensen met dementie is de rol van onze Alzheimerafdeling in Midden-Brabant de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. “Bij de oprichting van de afdeling in 1996 rustte er nog een groot taboe op dementie”, legt Janssen uit. “Er werd nauwelijks over gesproken en het was onduidelijk hoe je het best met de diagnose kon omgaan.” In het begin had men het over ‘patiënten’, tegenwoordig over mensen met dementie.

Anno 2020 waren er ruim zevenduizend mensen met dementie in de regio. De verwachting is dat dit aantal in 2040 bijna is verdubbeld tot meer dan 13.000 mensen*. In onderstaande tabel is duidelijk te zien hoeveel mensen met dementie er het afgelopen jaar waren in de negen gemeentes in Midden-Brabant en hoeveel dat er over twintig jaar waarschijnlijk zijn.

 

2020

2030

2040

Dongen

450

650

860

Gilze en Rijen

420

610

790

Goirle

430

640

830

Heusden

720

1.000

1.400

Hilvarenbeek

290

480

630

Loon op Zand

430

590

760

Oisterwijk

550

740

970

Tilburg

3.000

4.100

5.300

Waalwijk

830

1.200

1.500

Totaal

7.120

10.010

13.040

 * Bron: www.alzheimer-nederland.nl

Vanwege die (verwachte) toename houden wij ons als afdeling steeds meer bezig met het dementievriendelijk maken van de regio, bijvoorbeeld door het geven van de training ‘GOED omgaan met dementie’. Bedrijven en instanties leren daarin hoe ze kunnen herkennen dat iemand dementie heeft en hoe ze daarmee om moeten gaan. Met het oog op de explosieve groei van het aantal mensen met dementie, hebben we nog veel werk te verzetten.

Over de afdeling

Bij Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant werken ruim zestig vrijwilligers. Zij geven voorlichting middels lezingen en informatiestands en verzorgen samen natuurlijk de maandelijkse Alzheimer Cafés in Tilburg, Oisterwijk, Waalwijk en Heusden. Daarin draait het om verbinding, ontmoeting en het uitwisselen van informatie. Verder zijn we als afdeling betrokken bij dementieprojecten in de regio, worden via de Dementiemonitor elke twee jaar de wensen en behoeften van mantelzorgers in de regio onderzocht en houden we het netwerk op de hoogte via onze digitale nieuwsbrief, sociale media en deze website. Tot slot staat bij de Alzheimer Cafés rond Wereld Alzheimer Dag (21 september) ieder jaar één landelijk thema centraal. Dit jaar is dat De vele gezichten van dementie.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door