Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Start met een belangstellingsregistratie. Dit kan via de casemanagers, huisartsen, via het verspreiden van flyers, via sociale media, of lokale blaadjes.

 

    • Kookclub is bedoeld voor mensen die milde klachten ervaren door de dementie en die samen met hun partner/mantelzorger plezier beleven aan samen bezig zijn in de keuken. De kookkunst beheersen hoeft niet. Interesse is het belangrijkste.
  • Bekijk de mogelijkheden voor financiering van de kookclub
    • Zijn er voldoende financiële middelen beschikbaar of
      • moet er aan (lokale) fondsenwerving worden gedaan.
      • Geef aan de gasten vooraf aan wat de kosten zijn voor deelname aan de kookclub en de wijze van betaling
  • Frequentie: 1x per maand op een vast tijdstip op een vaste locatie
  • Leg vooraf vast wat de criteria zijn voor deelname aan de kookclub, bijvoorbeeld dat deelname bedoeld is voor mensen met dementie die thuis wonen.
  • Voor de organisatie wordt een coördinator aangesteld die
    • de start en organisatie van de kookclub op zich neemt alsmede de communicatie en PR taken,
    • de in- en uitstroom en aanwezigheid van gasten/vrijwilligers regelt,
    • het aanspreekpunt is voor de gasten, vrijwilligers, locatiemanager en kok (maakt WhatsApp groepen aan),
    • tijdens de kooksessies overzicht houdt en waar nodig sturing kan geven aan de activiteiten,
    • tijdens de kooksessies indien gewenst foto’s neemt en na afloop van de kooksessies de recepten en foto’s doorstuurt naar alle deelnemers,
    • na afloop met de gasten, vrijwilligers en kok de kookavond evalueert.
  • Zoek een geschikte locatie:
    • Een rustige locatie die goed en makkelijk bereikbaar is,
    • met ruime keuken en voldoende bewegingsruimte om te koken,
    • met een rustige ruimte om te eten met voldoende ruimte aan de eettafel.

 

  • Voor de ondersteuning bij de kookclub zijn vrijwilligers nodig.
    • Zorg voor voldoende vrijwilligers om te helpen; op een groep van 20 personen ( 10 gasten + begeleider) minimaal 5 vrijwilligers.
    • Vrijwilligers moeten bekend zijn met dementie of bereid zijn daarin een scholing te volgen.
    • Zij bereiden samen met de kok de kooksessies voor, zetten spullen klaar,
    • zij ontvangen en begeleiden de gasten en gaan in gesprek met hen.
    • Zorg ervoor dat de vrijwilligers verzekerd zijn tijdens de kooksessies.

       

  • Stel een kok aan
    • die bekend is met het werken met mensen met dementie.
    • Zorg ervoor dat er altijd een kok beschikbaar is als back-up.
    • De kok bepaalt het thema van de kookavonden, stelt de menu’s samen en verdeelt aan het begin van de kooksessies de kooktaken (+ dekken van de tafel).
    • De kok zorgt voor de boodschappen en voor voldoende schorten/tafellinnen/bestek/ bloemetje voor aankleding.
    • De kok ziet er op toe dat er voldoende ruimte bij de keuken is om af te wassen en
    • zorgt ervoor dat iedereen de hygiëne-eisen in acht neemt!
    • De kok legt de receptuur (met foto’s) uitgeschreven naast de gerechten die bereid gaan worden,
    • stelt eenvoudige menu’s samen die makkelijk en snel te bereiden zijn en zorgt ervoor dat de wat meer bewerkelijke gerechten al zijn voorbereid en gesneden en klaarliggen op de plekken waar dat gerecht bereid gaat worden.
    • Er worden geen alcoholische drankjes geschonken.

 

Wat betreft financiën moet rekening worden gehouden met huur van een ruimte, inkoop ingrediënten, kookmateriaal, schorten etc.

De Alzheimer Afdeling kan receptuur bieden voor de opstartfase.
De Alzheimer Afdeling kan scholing verzorgen voor vrijwilligers en de kok.

Angelique Smulders

Coördinator Onvergetelijke Kookclub Tilburg

mei 2023                                                            Download hier een pdf versie van deze tips