Actuele cijfers: de groei van dementie in Nederland

Factsheet Kop

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland volgens het CBS. Waar staan we en wat kunnen we verwachten? In dit artikel een aantal actuele cijfers over dementie in Nederland.

In Nederland zijn er ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal door de vergrijzing explosief gaat stijgen de komende jaren. Ingeschat wordt dat in 2040 meer dan een half miljoen Nederlanders dementie hebben. Tien jaar later is dat opgelopen naar ruim 620.000 mensen.

Op dit moment is maar een klein deel van de mensen met dementie, zo’n vijf procent, jonger dan 65 jaar. Bijna een op de drie mensen heeft nog geen officiële diagnose gehad. Sterker nog: in meer dan de helft van de gevallen duurt het langer dan een jaar voordat iemand de diagnose krijgt. Ook blijkt uit de recente cijfers dat mensen gemiddeld zo’n 6,5 jaar leven met dementie.

Mantelzorgers

Door de enorme groei van het aantal mensen met dementie, neemt ook het aantal mantelzorgers in rap tempo toe. Op dit moment zijn er zo’n 800.000 Nederlanders die mantelzorg verlenen aan iemand met dementie. Uit de meest recente Dementiemonitor blijkt bovendien dat het merendeel daarvan vrouw is en dat ze maar liefst een fulltime werkweek tijd besteden aan de zorg voor hun naaste.

Benieuwd naar meer cijfers? Klik op onderstaande knop om het factsheet te bekijken of te downloaden.

Factsheet

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door