Alzheimer café Oisterwijk als eerste weer coronaproof open

AC Oisterwijk
AC Oisterwijk

Een kleine primeur dinsdagavond 15 september voor het Alzheimer Café in Oisterwijk. Als eerste in de regio mocht het café de deuren weren openen, dankzij de nodige coronamaatregelen. Zo’n vijftien geïnteresseerden bezochten deze avond.

Voor het eerst in tijden stond er geen thema op het programma maar werd er nagepraat over de lockdown die we hadden wegens het coronavirus. Een van de bezoekers vertelde het verhaal van zijn vrouw, die drie dagen in de week naar de dagopvang ging. Toen zij daar niet meer naartoe kon vanwege de sluiting, ging ze heel snel achteruit. Inmiddels is ze daarom opgenomen op een gesloten afdeling.

Te weinig aandacht

Uit andere gesprekken blijkt dat het weekritme van mensen met dementie tijdens de lockdown heel snel werd onderbroken door de sluiting van de dagactiviteitencentra en zorgboerderijen. Daardoor gingen veel vaste bezoekers achteruit ondanks de deurbezoekjes, activiteitenboekjes en Skypegesprekken van en met de medewerkers. Daarom pleitte een aantal bezoekers ervoor om de dagactiviteiten niet meer helemaal te sluiten wanneer de besmettingen weer oplopen. Ze verwijten het de overheid dat deze activiteiten ondergeschoven waren en geen aandacht hebben gekregen. Omdat veel mensen te bang zijn gemaakt, gaat nu nog steeds niet iedereen naar de dagactiviteiten.

Genoten van de directe omgeving

In de verpleeghuizen was het op de afdelingen rustiger vanwege minder inloop. Mensen met dementie hadden niet allemaal problemen met het wegblijven van bezoek, maar voor de familie en mantelzorgers was het wel pittig. Vooral wanneer de bewoner ziek werd.

Een echtpaar vertelde dat zij in het voorjaar, bij het wegvallen van alle mogelijke activiteiten, veel hebben gewandeld en zo de schoonheid van de omgeving van Oisterwijk hebben ontdekt. Door het prachtige voorjaar hebben ze enorm genoten. Dat bewegen ook nog heel goed is tegen de voortschrijdende dementie was mooi meegenomen. ‘Och’, zei mevrouw, ‘je moet het leven kleuren en ik heb een grote kleurdoos!’

Coronaproof

Net als de andere cafés in de regio kon het Alzheimer Café in Oisterwijk weer plaatsvinden dankzij de nodige coronamaatregelen. Bezoekers moeten zich tevoren aanmelden en worden aan de deur verwelkomd. Nadat zij een aantal vragen over hun gezondheid hebben beantwoord, worden ze naar hun plaats gebracht en voorzien van koffie of thee met een koek. Het café in Oisterwijk werd ditmaal geleid door casemanager Renske van der Aa en familiecoach Yvonne van der Meijdenberg.

Kijk voor meer informatie over de herstart van de Alzheimer Cafés op deze pagina of bekijk onze agenda.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door