Coronatijd: creativiteit is nodig

Voorzitter Ria Wijnen
Voorzitter Ria Wijnen

Allemaal proberen we ons staande te houden in deze lastige tijd. We zijn veel thuis, de agenda is leeg, de sportschool gesloten, de terrassen zijn nog niet open, er zijn geen feestjes en gezellige dingen. Kortom het is wat saai. Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is deze periode extra moeilijk.

De dagactiviteiten zijn wekenlang gesloten geweest en er is voor mensen met dementie weinig vertier. Mantelzorgers zorgen nu thuis 24/7 voor hun naasten. Er is praktisch geen moment voor hen om even onder de zorgen uit te komen en iets voor zichzelf te ondernemen.

Gelukkig wordt er wel creatief meegedacht. Op de website van Alzheimer Nederland staan tips om samen te doen en in samenwerking met creatief bureau PEP is er twee keer een digitaal Alzheimer Café opgenomen waarin de gespreksleiders praktische tips geven. De uitzending is te zien via de volgende linkjes.

De huidige situatie is ook heel verdrietig voor de mensen met dementie in de verpleeghuizen. Hoewel de verzorgers zich drie keer in de rondte werken om het leven voor de bewoners kwalitatief op peil te houden, is het feit dat er wekenlang geen bezoek mocht komen voor veel ouderen onbegrijpelijk en werkt het eenzaamheid in de hand. Maar ook hier wordt creatief gedacht aan oplossingen en gelukkig zijn er binnenkort versoepelingen in de maatregelen.

Als we aandacht blijven hebben voor elkaar, komen we deze ingewikkelde coronaperiode samen goed door. Namens het bestuur wil ik ook onze vrijwilligers bedanken, om het werk dat ze met zoveel liefde iedere keer weer doen, continueren. Dank voor jullie inzet.

Ik wens iedereen goede gezondheid.

Ria Wijnen

Voorzitter Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door