Dagbesteding in coronatijd

Dagbesteding in coronatijd
Dagbesteding in coronatijd

Langzamerhand starten de centra voor dagbesteding, de dagactiviteitencentra, dagbehandelingen en zorgboerderijen voor mensen met dementie weer op. Voorzitter Ria Wijnen bezocht ABEL, dagbesteding voor mensen met dementie in Rijen.

door Ria Wijnen

ABEL is sinds 1 maart gehuisvest in een nieuw pand. De tijd dat ABEL niet in bedrijf was vanwege de coronamaatregelen, is gebruikt om dit pand grondig op te knappen. Er is een muur uitgebroken, alles is geverfd en de keuken en het sanitair zijn vernieuwd. Maar dat was niet de voornaamste reden voor mijn bezoek. Ik was benieuwd naar wat het betekent om volgens de richtlijnen van het RIVM weer aan het werk te gaan.

Doe-boekje

Eugenine Kock, activiteitenbegeleidster, ontvangt me en laat me het gebouw zien. Ondertussen vertelt ze dat in de weken dat er geen deelnemers waren, zij en haar collega Lotte iedere week hun deelnemers hebben opgezocht om een ‘doe-boekje’ te brengen. In het boekje staan tips om de dag door te brengen. Soms – als dat paste – met een verjaardagskaartje of een kaartje met iets liefs. Zo hielden ze contact met hun vijftien deelnemers en bleven ze in beeld. De meeste mensen zijn blij dat ze weer mogen komen maar er zijn ook deelnemers die niet komen omdat ze bang zijn of omdat de familie bang is.

In het nieuwe onderkomen zijn de tafels en stoelen zo neergezet dat er anderhalve meter ruimte is en er is een looproute naar het toilet. De groepsgrootte is nu vier personen met een professionele begeleider en een vrijwilliger. Er is gekeken naar de beschikking van de mensen: de een komt vaker dan de ander. Of de mensen in de groep met elkaar overweg kunnen is belangrijk voor de uitdaging en flow.

Groepen

’s Morgens komen de mensen van 10.00 tot 12.00 uur. Daarna wordt alles schoongemaakt zodat van 14.00 tot 16.00 uur de tweede groep komt. Er is ook gekeken naar de thuissituatie van de deelnemers. Sommige mantelzorgers zijn erg overbelast. Gezien de thuissituatie komen sommigen dan meerdere dagen. 

Er is nog wel een vervoersprobleem. De enige auto die mag vervoeren is een auto met drie zitrijen. De taxi die de deelnemers brengt, heeft dat niet en mag niet rijden. De meeste deelnemers kunnen gebracht worden door familie, maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Dat probleem wordt de komende periode nog opgelost.

Het bezoek van Ria Wijnen vond plaats voordat de overheid bekendmaakte dat de maatregelen worden versoepeld.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door