De agenda voor Wereld Alzheimer Dag 2021 in Midden-Brabant

PLaatje WAD 2021

Op de dag dat onze afdeling Midden-Brabant officieel 25 jaar bestaat, vieren we ook Wereld Alzheimer Dag. Dinsdag 21 september 2021 om precies te zijn. Voor dit jaar hebben de vrijwilligers het thema 'De vele gezichten van dementie’ gekozen.

Net als andere jaren zijn er rondom dat thema en Wereld Alzheimer Dag verschillende activiteiten in de regio Midden-Brabant. In dit artikel vind je ze per plaats, gesorteerd op datum. Dit artikel wordt gedurende de maanden augustus en september regelmatig geüpdatet.

Regio Tilburg

Dinsdag 14 september

Wat: Alzheimer Café Tilburg

Tijd: 19.30 tot 22.00 uur.

Locatie: Restaurant woonzorgcentrum Joannes Zwijsen, Burg. Brocxlaan 1407, Tilburg, ingang tuinpoort (rechts van de hoofdingang)

Informatie: U bent van harte uitgenodigd op onze eerste bijeenkomst na corona. Graag willen wij weer met u in contact zijn, zij het op gepaste afstand en volgens de dan geldende Corona-maatregelen. Hierover zullen wij u rond 7 september nader informeren.

Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Om 20.00 uur start het programma. We zullen het eerste deel van de avond met elkaar van gedachten wisselen over de afgelopen periode en onder andere stil staan bij de vraag wat de pandemie voor u betekend heeft.

Na de pauze wordt u in het kader van Wereld Alzheimer Dag getrakteerd op een feestelijke muzikale presentatie. Tegen 22.00 sluiten wij de bijeenkomst af.

De Geheugenwinkel, die eveneens verhuisd is naar Joannes Zwijsen, is deze avond geopend van 19.00 tot 20.00 uur. Onze vrijwilligers wijzen u de weg.

Het Café is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het is vijf minuten lopen van de achteringang/-uitgang van het Centraal Station. De ingang van het café vindt u rechts van de hoofdingang van Joannes Zwijsen bij de Tuinpoort. Voor zover het aantal vrije plaatsen het toelaat kunt u gratis parkeren in de parkeergarage van Joannes Zwijsen. Volgt u de aanwijzingen van onze vrijwilligers bij het parkeren.

Informatie: Yvonne de Weerd, coördinator e-mailadres: ydeweerd@msn.com tel.nr. 013-463 16 20

 

Zondag 19 september

Wat: Introductieworkshop dansen ‘De kunst van het leven’.

Tijd: 13.00 tot 15.30 uur.

Locatie: Wijkcentrum Heyhoef, Kerkenbosplaats 2 in Tilburg

Informatie: Wist je dat dansen je weer laat stralen? Dementie is helaas (nog) niet te genezen. Maar met de juiste behandeling kunnen de symptomen en achteruitgang worden geremd. SWITCH2MOVE heeft een speciale methode ontwikkeld, gebaseerd op wetenschappelijke studies. Muziek en beweging worden op een unieke manier gecombineerd, wat leidt tot sociale, fysieke en mentale verbetering. Deze introductieworkshop wordt gegeven door Andrew Greenwood.

Kosten en toegang: Aanmelden kan via heyhoef@bibliotheekmb.nl of via telefonisch bij de Geheugenwinkel (013-5492606). Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

Maandag 20 september

Wat: Film ‘Wei’.

Tijd: 13.00 tot 15.00 uur.

Locatie: MFA het Kruispunt, Sinopelstraat 1in Tilburg.

Informatie: Filmmaker Ruud Lenssen maakte met 'Wei' een film over zijn dementerende vader en zijn mantelzorg verlenende moeder. Het werd een persoonlijk, eerlijk en intiem verhaal over de aftakeling die hoort bij dementie, over familiebanden, zorg en een naderend afscheid. Aansluitend volgt er een na gesprek met Phil Mutsaers (dementieconsulent, de Wever) en Evy van den Boogaart (Sociaal werker, ContourdeTwern).

Toegang: Aanmelden is noodzakelijk en kan tot woensdag 15 september. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Telefoon: 013- 467 19 26  of via e-mail:
jeannyvandenbroek-wouters@contourdetwern.nl

 

Dinsdag 21 september

Wat: Gezellig samen lunchen.

Tijd: 12.00 tot 14.00 uur

Locatie: Wijkcentrum ’t Sant, Beneluxlaan 74 in Tilburg

Informatie: Een informele lunch samen voor personen met dementie, mantelzorgers en naasten.

Toegang: Aanmelden is noodzakelijk en kan tot woensdag 15 september. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Telefoon: 013- 467 19 26  of via e-mail:
jeannyvandenbroek-wouters@contourdetwern.nl

 

Donderdag 23 september

Wat: Voorleeskoffie voor jong en oud.

Tijd: 10.30 tot 12.00 uur

Locatie: Wijkcentrum ’t Sant, Beneluxlaan 74 in Tilburg

Informatie: In samenwerking met Theater van Niks en van Alles staan er een voorleesverhaal en mini-toneelstuk van Oma Nellie op het programma.

Toegang: Aanmelden is noodzakelijk en kan tot woensdag 15 september. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Telefoon: 013- 467 19 26  of via e-mail:
jeannyvandenbroek-wouters@contourdetwern.nl

 

Goirle

Maandag 20 september

Wat: Vrije inloop dagbehandeling verpleeghuis Thebe Elisabeth

Tijd: 14:00 - 15:00

Locatie: Thebe Elisabeth

Informatie: Voor al uw vragen rondom dagbehandeling en hulp bij indicatie.

Toegang: Gratis. U kunt zich melden bij de receptie van het verpleeghuis, Bergstraat 6, Goirle

 

Donderdag 23 september

Wat: Het Zilverbrein 2021

Tijd: 19:30 uur

Locatie: In de kapel van Cultureel Centrum Jan van Besouw

Informatie: Een avond met een afwisselend programma. Toegankelijke en persoonlijke gesprekken over dementie.

WETENSCHAP Hersenonderzoeker dr. Harm Krugers (UvA) vertelt ons over dementie. Wat geneurt en in je hersenen voordat de diagnose Dementie is gesteld? Een college van niveau.

INTERVIEW Je gevoel is niet pluis... Wat dan? Interview met een Goirlese inwoner die hier open over durft te vertellen.

GESPREKSTAFELS  Samen met een mantelzorger zitten we aan tafel... Wat betekende het "niet pluis gevoel" voor jou?

ONDERSTEUNING IN DE EERSTE FASE  Een dementieconsulente en ergotherapeute vertellen wat er mogelijk is in de fase voorafgaand aan de diagnose Dementie.

ZANG  De avond wordt muzikaal afgesloten.

Toegang: Gratis, aanmelden is verplicht via goirle@bibliotheekmb.nl.

 

Hilvarenbeek

Wat: Activiteiten Tweedaagse

Dinsdag 21 september

15:00 – 15:15           Opening activiteiten tweedaagse op het Vrijthof

15:15 – 17:00           Wandel je fit. Start en finish Vrijthof

Gehele middag:      Bibliotheek geeft informatie en toelichting over de Dementheek

19:45                          Film in Elckerlyc: De film “WEI” (reserveren nodig)

Woensdag 22 september

15:00 – 15:20           Beweeg-je-fit op de Vrijthof sessie 1

15:25 – 15:40           Michiel van der Sanden leest een verhaal voor deel 1

15:45 – 16:05           Beweeg-je-fit op de Vrijthof sessie 2

16:05 – 16:20           Michiel van der Sanden leest een verhaal voor deel 2

16:20 – 16:30           Sluiting activiteiten tweedaagse

Op beide dagen is er een informatiestand van de KBO op de kiosk op de Vrijthof.

 

Gilze-Rijen

Woensdag 22 september

Wat: De voorstelling “Dag Mama 2” in Cultureel Centrum De Boodschap

Tijd: 19:00 uur

Dag Mama 2  is het langverwachte vervolg van ‘Dag Mama’, welke in 2017 al veel indruk maakte in Gilze Rijen. Beleef deze indrukwekkend leerzame muziektheatershow vol baanbrekende inzichten, handvatten, muziek en humor om de mens met dementie het állerbeste te geven – van begin tot eind. In een sfeer van harmonie en aanvaarding. Samen!

Beleef het ook! De voorstelling speelt op 22 september 2021 om 19 uur in Cultureel Centrum De Boodschap, Nassaulaan 62-64 in Rijen.  Kaartjes ( € 12,50  )   zijn te verkrijgen in Rijen bij de Boodschap in Rijen en de Schakel in Gilze. Dit is inclusief koffie in de pauze en een drankje na afloop.

We hopen 250 mensen te mogen ontvangen, maar gaan vooralsnog beginnen met de verkoop van 100 kaartjes. Als er 100 kaartjes verkocht zijn , kunt u zich op de wachtlijst laten zetten en als de persconferentie op 17 september groen licht geeft, kunnen wij de zaal openstellen voor 250 mensen. U krijgt hiervan bericht. De volgorde van betaling bepaalt de eerste 100, daarna volgt de wachtlijst. Ook zal bij binnenkomst een bewijs van vaccinatie of een recente ( 24 u oud) negatieve PCR-test gevraagd worden.

We hopen van harte dat u erbij zult zijn!

 

Dongen

Dinsdag 21 september: Activiteit van Dementievriendelijk Dongen

Op dinsdagmiddag 21 september bent u van harte uitgenodigd op ons ontmoetingsmoment in Park Vredeoord. Enthousiaste ketenpartners van Dementievriendelijke Gemeenschap Dongen staan vanaf 13.30 uur voor u klaar met gratis koffie en thee met wat lekkers.

Bent u mantelzorger, gewoon geïnteresseerd of heeft u met een vorm van dementie te maken? Neem uw kans en ontmoet ons aan de standjes of bij de lange tafels. Genoeg informatie, tijd voor een gesprek en u kunt deelnemen aan een rondleiding in het park.

Wij zorgen ervoor dat u opgewekt weer naar huis gaat met een goody bag!

 

Regio Heusden

Maandag 20 september:  Ondertekenen samenwerkingsovereenkomst.

Tijdens deze besloten bijeenkomst in de Mand in Vlijmen zullen diverse organisaties die in de gemeente Heusden werkzaam zijn een samenwerkingsovereenkomst tekenen. In deze overeenkomst staat dat zij er alles aan doen om te komen tot een Dementie Vriendelijke Gemeenschap in Heusden te komen. Hoe? Door diverse activiteiten zal dat dit jaar duidelijk worden binnen Heusden. Hiervan zullen we u op de hoogte houden!

Dinsdag 21 september: Vera Snels

Van 14.00 tot ± 15.30 uur komt Vera Snels, projectleider technologie bij dementie thuis, informatie geven over “domotica thuis” (huisautomatisering) in de Mand in Vlijmen. Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst, aanmelden is wel verplicht. Aanmelden kan via het aanmeldpunt van de gemeente Heusden 073-7820178 of info@bijeenheusden.nl onder vermelding van: aanmelding informatiebijeenkomst Vera Snels, 21 september.

Woensdag 21 september: Judith de Laat

Judith de Laat is schrijfster van het boek: “Vergeet me”, zij komt 21 september in de Bibliotheek in Drunen, Rooseveltstraat 32 in Drunen vanaf 19.30 tot ± 21.00 uur vertellen over haar boek en over Alzheimer. Recensie: Vergeet me schetst een reëel en indringend beeld van de invloed van alzheimer zowel op de patiënt als de mantelzorger. Aanmelden kan via https://bibliotheekheusden.op-shop.nl Let op: maximaal 40 personen.

 

Donderdag 23 september

Wat: Alzheimer Café Heusden.

Tijd: 19.30 tot 22.00 uur.

Locatie: Sint Janshof, Pastoor van Akenstraat 30, Vlijmen

Informatie: U bent van harte uitgenodigd op onze eerste bijeenkomst na corona. Graag willen wij weer met u in contact zijn, zij het op gepaste afstand en volgens de dan geldende Corona-maatregelen. Hierover zullen wij u nader informeren.

Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Om 20.00 uur start het programma. We zullen het eerste deel van de avond met elkaar van gedachten wisselen over de afgelopen periode en onder andere stil staan bij de vraag wat de pandemie voor u betekend heeft.

Na de pauze wordt u in het kader van Wereld Alzheimer Dag getrakteerd op een muzikale presentatie van zanger Niels Kollenburg. Tegen 22.00 sluiten wij de bijeenkomst af.

Let op: Het is mogelijk dat i.p.v. De Hop een alternatieve locatie gevonden moet worden.

Kosten en toegang: Gratis, vrije inloop. Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Om 20.00 uur start het programma. Informatie: Sjef van Herpt, coördinator. e-mailadres: alzheimercafeheusden@gmail.com, tel nr. 06-37614842

 

1 tot en met 20 september:

De basisschoolleerlingen van Heusden worden uitgedaagd een gedicht te schrijven over dementie van maximaal 4 regels:

Als je dichten leuk vindt, daag ik je uit om dit te doen. En je geschreven gedicht in de brievenbus te doen bij het gebouw van Bijeen aan het Raadhuisplein 16, 5151 JH in Drunen. Opsturen mag natuurlijk ook. Vermeld op de enveloppe even: gedichtenwedstrijd. Vergeet niet je naam en je telefoonnummer te vermelden! De wedstrijd sluit op 20 september.

 

Regio Oisterwijk-Moergestel

Dinsdag 21 september

Wat: Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel

Tijd: 19.30 tot 22.00 uur.

Locatie: De Coppele, Prunusstraat 67-69 , Oisterwijk.

Informatie: Tijdens de bijeenkomst willen wij graag met u in gesprek gaan over uw ervaringen over het afgelopen jaar. Hoe heeft u deze periode beleefd. Wij geven u de gelegenheid uw hart te luchten en uw ervaringen te delen. Hoe is het u vergaan en hoe ging het met uw mantelzorger(s)? Wat viel tegen en wat ging goed? Welke mogelijkheden zag u?
Op deze avond willen we ook even stilstaan bij het thema van Wereld Alzheimer Dag “De vele gezichten van dementie”, een thema gekozen door de vrijwilligers. En, niet in de laatste plaats, zullen wij ’n tipje van de sluier lichten over de feestelijke invulling van de café bijeenkomst op dinsdagavond 19 oktober omdat de afdeling Midden-Brabant eind september 25 jaar bestaat.

Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Om 20.00 uur start het programma.Informatie: Jeanne Verberk, coördinator e-mailadres: j.verberk-vankollenburg@alzheimervrijwilligers.nl tel.nr.013-5284571

 

Dinsdag 21 september

Wat: Inspiratiemiddag Beeldkracht

Tijd: 14.00 tot 15.30 uur.

Locatie: Tiliander, Oisterwijk.

Informatie:

Beeldkracht Oisterwijk presenteert: Beeldkracht, Klank, Kleur, Beweging. Een project waarin dans en zang inspiratiebron zijn voor het beeldend werk van cursisten met geheugenproblemen.

In samenwerking met Dementie Coöperatie Oisterwijk laten ze, op Wereld Alzheimer Dag, zien wat er kan en vestigt men de aandacht op het belang van cultuurparticipatie.Een middag met een panelgesprek, film en liveoptredens fado, tango en dans.

Met medewerking van o.a. Jeannine Flores (zang) en Saskia van Herwijnen (dans), Atty Bax (Kunstloc Brabant) en Wilma Schutte (zorgcentrum De Vloet Oisterwijk). En natuurlijk de cursisten van Beeldkracht Oisterwijk, atelier voor mensen met geheugenverlies.

Deze middag is bedoeld voor beleidsmakers in de culturele sector en de zorg, cultuur en zorgprofessionals, maar zeker ook voor familie, mantelzorgers en iedereen die zich betrokken voelt bij mensen met geheugenproblemen.

Toegang: U bent van harte welkom na aanmelding: secretarisbeeldkracht@gmail.com

 

Regio Waalwijk

 Woensdag 15 september

Wat: Alzheimer Café Waalwijk.

Tijd: 19.30 tot 22.00 uur.

Locatie: Woonzorgcentrum Antoniushof, Vredesplein 100 in Waalwijk

Informatie: U bent van harte uitgenodigd op onze eerste bijeenkomst na corona. Graag willen wij weer met u in contact zijn, zij het op gepaste afstand en volgens de dan geldende Corona-maatregelen. Hierover zullen wij u rond 7 september nader informeren.

Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Om 20.00 uur start het programma. We zullen het eerste deel van de avond met elkaar van gedachten wisselen over de afgelopen periode en onder andere stil staan bij de vraag wat de pandemie voor u betekend heeft.

Na de pauze wordt u in het kader van Wereld Alzheimer Dag getrakteerd op een muzikale presentatie. Tegen 22.00 sluiten wij de bijeenkomst af.

Kosten en toegang: Gratis, vrije inloop. Vanaf 19.30 uur is de zaal open. Om 20.00 uur start het programma. Informatie: Margriet Hansen, coördinator. e-mailadres: margriethansen77@hotmail.com tel.nr. 0416 374 943

 

Zondag 19 september

Wat: Film ‘Wei’, een nagesprek met de filmmaker en informatiemarkt.

Tijd: 15.00 uur.

Locatie: Theater De Leest, Vredesplein 12 in Waalwijk.

Informatie: Als de vader van filmmaker Ruud Lenssen alzheimer krijgt, begint hij zijn ouders te filmen. Het resulteert in een liefdevolle documentaire over dementie, mantelzorg en onze eigen vergankelijkheid.

Kosten en toegang: 5,00. Tickets en info via www.deleest.nl of 0416-331751.

 

Maandag 20 september

Wat: Theater ‘Je kunt me gerust een geheim vertellen’ en informatiemarkt.

Tijd: 19.30 uur.

Locatie: Theater De Leest, Vredesplein 12 in Waalwijk.

Informatie: Een hoopvolle theatervoorstelling over dementie. Een moeder raakt haar kompas kwijt. En haar streken. Haar kind gaat op zoek naar de gebruiksaanwijzing. In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en soms ook in de wanhoop.

Kosten en toegang: €21,00. Bij gebruik van kortingscode Dementieweken21 kosten tickets 10,00. Reserveren via www.deleest.nl of 0416-331751.

 

Dinsdag 21 september

Wat: Film ‘Blik op Waalwijk’.

Tijd: 10.30 uur. Inloop om 10.00 uur, met gratis koffie en gebak.

Locatie: Theater De Leest, Vredesplein 12 in Waalwijk.

Informatie: Oude filmbeelden uit het gemeentearchief van Waalwijk. Inleiding door Toontje Steenbergen.

Kosten en toegang: Gratis. Reserveren en info via www.deleest.nl of 0416-331751.

 

Dinsdag 21 september: In gesprek met levende boeken over dementie

Tijd: 14:30 – 16:30 uur

Locatie: Bibliotheek Loon op Zand

Informatie:

Ga op 21 september in gesprek met levende boeken rondom het thema dementie. Je kiest uit de aanwezige 'boeken' een titel waarover je meer wilt weten. Met het

gekozen boek ga je 20 minuten in gesprek. De boeken hebben elk eigen

ervaringen met dementie.

Je kunt in gesprek gaan met:

- Een mantelzorgmakelaar, die er is voor de mantelzorgers om de zorgvragen heen. De mantelzorgmakelaar kijkt naar binnen welke wet de hulpvraag valt en informeert op het terrein van zorg, wonen, financiën, werk, welzijn en passend onderwijs.

- Een welzijnsbegeleider, die de "mens" centraal laat staan en met veel passie en plezier een zinvolle daginvulling op maat geeft aan de cliënten.

- Een activiteitenbegeleidster van een dagbesteding voor mensen met dementie. Ze heeft ruime ervaring om mensen met geheugenproblemen of dementie een lach op het gezicht en een zinvolle dag te bezorgen. - Een mantelzorger, die zorgt voor haar partner met dementie die is opgenomen in het verpleeghuis. De mantelzorger kan meer vertellen over de periode van opname, wat allemaal geregeld moet worden, en wat allemaal komt kijken bij het zorgen voor je partner in het verpleeghuis.

Kosten en toegang: Deelname is gratis.

Aanmelden bij bibliotheek Loon op Zand of loonopzand@bibliotheekmb.nl

Deze middag is georganiseerd door de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeente Loon op Zand.

 

Dinsdag 28 september

Wat: In gesprek met een levend boek.

Tijd: 14.30 tot 16.30 uur.

Locatie: Zidewinde, Julianalaan 1 in Sprang-Capelle.

Informatie: In gesprek met verschillende levende boeken: een notaris, Wijk GGZ-er, mantelzorger, dementieconsulent en talentenmakelaar.

Kosten en toegang: Gratis. Aanmelden vóór 22 september

via bibliotheeksprangcapelle@bibliotheekmb.nl of 0416-278245.

 

Donderdag 14 oktober

Wat: Film ‘Blik op Waalwijk’.

Tijd: 10.30 uur. Inloop om 10.00 uur, met gratis koffie en gebak.

Locatie: Oude filmbeelden uit het gemeentearchief van Waalwijk. Inleiding door Toontje Steenbergen.

Informatie: Theater Den Bolder, Schoolstraat 19 in Waspik.

Kosten en toegang: Gratis. Aanmelden en info via info@denbolder.nl of 0416-311346.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door