De agenda voor Wereld Alzheimer Dag 2022 in Midden-Brabant

Wereld Alzheimer Dag 2022

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar is het thema “Samen op Pad”.

Net als is vorige jaren zijn er rondom dat thema en Wereld Alzheimer Dag verschillende activiteiten in de steden en dorpen in de regio Midden-Brabant. In dit artikel vind je ze per plaats, gesorteerd op datum. Dit artikel wordt gedurende de maanden augustus en september regelmatig geüpdatet.

Regio Tilburg

Tilburg

Dinsdag 13 september. 20:00 uur

Alzheimer Café Tilburg

In het Alzheimer Café Tilburg wordt in september aandacht besteed aan Wereld Alzheimer Dag. Deze avond heeft een feestelijk karakter en vindt plaats in “De Refter” van woonzorgcentrum Joannes Zwijsen in Tilburg. Inloop vanaf 19:30 uur.

Facebook: https://www.facebook.com/alzheimercafetilburg

 

Woensdag 21 september. 19:30 uur

Samen op pad: Kunst en Dementie

Wat kunnen kunstenaars betekenen voor mensen met dementie en hun naasten? Kom op 21 september luisteren en kijken naar drie kunstenaars die vertellen wat zij ontwikkeld hebben: Anneke Wijn, Evie Sparidaens en Madeleine Matzer.

Op woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Elk jaar vragen we aandacht voor dementie want het is, naast Covid, doodsoorzaak nummer één. Eigenlijk krijgt iedereen ermee te maken. Of je nu zelf een diagnose krijgt of iemand uit je omgeving. Ieder uur komen er vijf mensen met een diagnose dementie bij. Het thema dit jaar is Samen op pad. Wij zijn samen op pad met Kunstloc Brabant, ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn, De Wever, Alzheimer Nederland afdeling Midden Brabant, De Geheugenwinkel en de gemeente Tilburg. Op 21 t/m 23 september organiseren we een drieluik. Over kunst en dementie op 21 september. Over dementie, natuur en technologie op 22 september en we sluiten af met een wandeling door Tilburg op 23 september.

Programma 21 september
19.00 uur: inloop met koffie en thee, registratie
19.30 uur: presentatie Anneke Wijn
20.00 uur: presentatie Evie Sparidaens
20.30 uur – 20.40 uur: korte pauze
20.40 – 21.10 uur: presentatie Madeleine Matzer
21.10 – 21.30 uur: informeel napraten
21.30 uur: einde

Voor wie?
Dit programma is voor iedereen: zorgmedewerkers, mantelzorgers, kunstenaars en ontwerpers, mensen met dementie en studenten.

Kijk voor uitgebreide informatie over de sprekers en om je aan te melden (verplicht) op:

https://bit.ly/kunstendementie21september

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/5176361395779457

 

Donderdag 22 september. 19:30 uur.

Samen op pad: hoe kunnen technologie en natuur bijdragen aan de leefwereld van mensen met dementie?

Hoe kunnen technologie en natuur bijdragen aan de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten? Gerard Toussaint en Jasperina Venema nemen je mee in de belevingswereld van mensen met dementie.

Op woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Elk jaar vragen we aandacht voor dementie want het is, naast Covid, doodsoorzaak nummer één. Eigenlijk krijgt iedereen ermee te maken. Of je nu zelf een diagnose krijgt of iemand uit je omgeving. Ieder uur komen er vijf mensen met een diagnose dementie bij. Het thema dit jaar is Samen op pad. Wij zijn samen op pad met Kunstloc Brabant, ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn, De Wever, Alzheimer Nederland afdeling Midden Brabant, De Geheugenwinkel en de gemeente Tilburg. Op 21 t/m 23 september organiseren we een drieluik. Over kunst en dementie op 21 september. Over dementie, natuur en technologie op 22 september en we sluiten af met een wandeling door Tilburg op 23 september.

Kijk voor uitgebreide informatie over de sprekers en om je aan te melden (verplicht) op:

https://bit.ly/technologieennatuur22september

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/415012273787071

 

Vrijdag 23 september. 10:45 uur.

Samen op pad, voorlezen rondom het thema ‘Dementie’

Op 23 september gaan we voorlezen rondom het thema ‘Dementie’ en laten we kinderen op een speelse en ‘groene’ manier kennismaken met dementie.

Programma:

Studenten van het ROC Tilburg Zorg & Welzijn organiseren een betekenisvolle dag rondom dementie. Een dag waarbij examenstudenten van de opleiding Verzorgende IG samenwerken, leren van en met elkaar en verbinding zoeken met o.a. bezoekers van de Bibliotheek LocHal, mensen met dementie en hun naasten.

Op vrijdag 23 september zullen zij in de ochtend van 10.15 uur tot 12.30 uur, in samenwerking met van Helvoirt Groenprojecten, een activiteit voor kinderen organiseren. Er zal voorgelezen worden uit kinderboeken waarbij het thema dementie centraal staat. Vervolgens gaan de studenten samen met de kinderen plantjes stekken die zij mogen planten op de Jeugdafdeling van de Bibliotheek LocHal. Als de stekjes sterk genoeg zijn, zullen de plantjes gedoneerd worden aan bewoners en hun naasten van zorgorganisatie de Wever.

 

Praktische informatie

Datum: 23 september 2022

Tijd: om 10.45 uur, 11.00 en 11.45 uur

Locatie: Jeugdafdeling van de Bibliotheek LocHal

Voor wie: kinderen van 2 – 4 jaar (en hun ouders/opa’s en oma’s/verzorgers)

Toegang: gratis, zonder aanmelding (er zijn 3 tijdsblokken, de activiteit duurt steeds ca. 40 minuten)

Het thema dit jaar is Samen op pad. Wij zijn samen op pad met Kunstloc Brabant, ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn, De Wever, Alzheimer Nederland afdeling Midden Brabant, De Geheugenwinkel en de gemeente Tilburg. Op 21 t/m 23 september organiseren we een drieluik. Over kunst en dementie op 21 september. Over dementie, natuur en technologie op 22 september en we sluiten af met een wandeling door Tilburg op 23 september.

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/6057196637643697

 

Vrijdag 23 september. 13:30 uur.

Samen op pad: een wandeling door de Tilburgse Spoorzone

Op 23 september nodigen we je uit om daadwerkelijk “Samen op pad” te gaan. In en om de LocHal worden er diverse activiteiten georganiseerd die samen bezocht kunnen worden.

Op woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Elk jaar vragen we aandacht voor dementie want het is, naast Covid, doodsoorzaak nummer 1. Eigenlijk krijgt iedereen ermee te maken. Of je nu zelf een diagnose krijgt of iemand uit je omgeving. Ieder uur komen er 5 mensen met een diagnose dementie bij. Het thema dit jaar is Samen op pad. Wij zijn samen op pad met Kunstloc Brabant, ROC Tilburg School voor Zorg en Welzijn, De Wever, Alzheimer Nederland afdeling Midden Brabant, De Geheugenwinkel en de gemeente Tilburg. Op 21 t/m 23 september organiseren we een drieluik. Over kunst en dementie op 21 september. Over dementie, natuur en technologie op 22 september en we sluiten af met een wandeling door Tilburg op 23 september.

Programma:

In de middag, van 13.30 tot 15.30 uur, vindt er een wandeltocht plaats langs verschillende plekken in en rondom de Spoorzone, om aandacht te schenken aan het thema “Samen op pad”. De wandelroute van 1,5 km heeft als start- en eindpunt de LocHal . Op een aantal plekken langs deze route zullen activiteiten plaats vinden. Op het Energieplein kun je bijvoorbeeld komen kijken of meedoen aan een sportieve activiteit. In de Clarissenkapel aan de Lange Nieuwstraat kunt je luisteren of meezingen met het Geheugenkoor en als afsluiter mag je een wens op een “vergeet me nietje” schrijven die je in de “belevingsboom” kunt hangen in de Bibliotheek LocHal.

Je krijgt een kaartje met daarop de route. Daarnaast is de route versierd met ‘vergeet me nietjes’ die zijn gemaakt door de kinderen van basisschool De Stappen en bewoners van Joannes Zwijsen en de Bijsterstede.

Locatie: De Bibliotheek LocHal, Trappenlandschap (hier melden, daar ontvang je een plattegrondje met wandelroute)

Voor wie: voor iedereen die geïnteresseerd is/te maken heeft met het thema ‘dementie’

Toegang: gratis, je hoeft je niet tevoren aan te melden maar kunt de wandeling lopen tussen 13.30 en 15.30 uur met behulp van de plattegrond

Studenten van het ROC Tilburg Zorg & Welzijn organiseren samen met bovengenoemde partijen een betekenisvolle dag (met in de ochtend ook een voorleesactiviteit: https://bit.ly/samenoppadvoorlezen23september). Een dag waarbij examenstudenten van de opleiding Verzorgende IG samenwerken, leren van en met elkaar en verbinding zoeken met o.a. bezoekers van de Bibliotheek LocHal, mensen met dementie en hun naasten.

Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/768672524273839

 

Goirle

Zondag 18 september. 14:00 uur.

Samen op Pad Familiemiddag: De Week Van Het Zilverbrein

In het kader van Wereld Alzheimer Dag op 21 september presenteert Dementievriendelijk Goirle en Riel samen met Dorpsteam Goirle en de Bibliotheek Goirle een activiteitenweek waarbij we proberen nog meer aandacht te vragen voor Dementie en meer bewustzijn te creëren bij onze inwoners.

Samen op pad, familiemiddag.

We trappen de week af op 18 september met een Familiedag bij de Heemkunde kring in Goirle. Tijdens deze middag zullen we de korte familiefilm ‘Zoentjesdief' vertonen. Lidi Toepoel, regisseuse en schijfster van deze film zal na afloop met het publiek in gesprek gaan en vertellen vanuit haar eigen ervaringen met dementie.

Ze beantwoordt met veel plezier jullie vragen.

Na de filmvertoning kun je een rondleiding krijgen bij de Heemkunde Kring en zal er vertier zijn met Hollandse spelen

Aanmelden:receptie@dorpsteamgoirle.nl Rondleiding: aantal personen doorgeven

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar onze website:

https://www.bibliotheekmb.nl/campagnes/dementie.html

 

Gilze Rijen

Donderdag 22 september. 19:00 uur (inloop)

Wie van de drie heeft dementie?

Een vrolijke voorstelling met veel humor, er wordt veel gelachen en gezongen.
Zus, zus en broer op leeftijd proberen te ontdekken wie van de drie dementie heeft. Ze doen met z’n drieën muziek- en geheugentesten. Het blijft in het ongewisse of één van de drie dementie heeft en zo ja wie. Naast het onderwerp dementie gaat de voorstelling vooral over de communicatie tussen de zussen en de broer. Ze gaan nog altijd met elkaar om zoals in hun kinderjaren. Het is een spel van macht, onmacht en bondjes maken en toch om elkaar geven. Kortom een feest van herkenning.

Cultureel Centrum de Schakel, Kerkstraat 104 te Gilze

Deze voorstelling wordt u aangeboden door de Kerngroep Dementie Vriendelijk Gilze en Rijen

Toegang is gratis en na afloop kunt u nog even  napraten met een drankje. Kaartjes zijn af te halen bij de Schakel in Gilze en de Boodschap in Rijen

Dongen

Woensdag 21 september. vanaf 13:00 uur

Zorgtechnologie bij dementie thuis.

In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseren de partners van dementie Vriendelijk Dongen op 21 september een interessante middag voor alle belangstellenden met als thema: Zorgtechnologie bij dementie thuis.
 
Het programma heeft 3 onderdelen:
– inspiratiebus: Vrije inloop van 13:00-17:00 uur. Een bus vol met de nieuwste technologiën op het gebied van zorg thuis staat deze middag op het parkeertereein van het gemeentehuis.
– informatiestandjes: Vrije inloop van 13:00-17:00 uur met o.a. informatie van de partners van dementie Vriendelijk Dongen en een dementie belevingsbril.
– lezing 14:00- 15:00 uur door Vera Snels, ambassadeur Casemanagement van zorg netwerk Midden-Brabant over “Technologie bij dementie Thuis.

We horen graag of en welke onderdelen u bij wenst te wonen. U kunt zich aanmelden via de website van SWOD:  https://www.swodongen.nl/  onder het tabblad “activiteiten”.

Partners Dementie Vriendelijk Gemeente Dongen: Gemeente Dongen, Thebe, Mariaoord, Thebe, Mijzo, MetjeHart, Alzheimer Nederland, ContourdeTwern en SWOD.

 

Regio Oisterwijk

Oisterwijk

Dinsdag 20 september. 20:00 uur

Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel

In het Alzheimer Café wordt stilgestaan bij het thema van Wereld Alzheimer Dag “Samen op pad”.

Om te laten zien hoe je met je naaste met dementie ‘samen op pad’ kunt gaan hebben we dan een actieve informatieve markt op het gebied van wijkactiviteiten/dagbestedingen en mogelijkheden van persoonlijke begeleiding.

Gasten zijn dan in de gelegenheid om langs de kramen te lopen en een idee te krijgen van wat er zoal wordt aangeboden.

En - omdat het naast een informatieve avond ook een gezellige avond zal zijn - dit alles onder het genot van een hapje en een drankje!

U bent van harte welkom op 20 september!

 

Regio Waalwijk

 

Waalwijk en Sprang Kapelle

Dinsdag 13 september

Theater De Leest Vredesplein 12 Waalwijk

Film: Blik op Waalwijk

Oude filmbeelden uit het gemeentearchief van Waalwijk.

Inloop om 10.00 uur (met gratis koffie en gebak)

Toegang gratis. Tickets en info via www.deleest.nl

of 0416-331751

 

Dinsdag 13 september

20.15 uur

Theater De Leest

Voorstelling Teun Toebes en informatiemarkt

Kosten €25,- (excl. ticketkosten en inclusief drankje)

Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes schetst Teun Toebes (bekend van het boek ‘VerpleegThuis’) op enthousiaste wijze een ander beeld van dementie dan het gebruikelijke.

Theater De Leest, Vredesplein 12, Waalwijk

Tickets en info via www.deleest.nl

of 0416-331751

 

Dinsdag 13 september (19:45 uur) en

Woensdag 14 september (19.30 uur)

Theater De Leest

Film Vortex (voorpremière) en informatiemarkt

Een coming-of-old-age verhaal van een naamloos ouder koppel. Zij, een gepensioneerde psychiater, heeft dementie en wordt verzorgd door haar man die een boek schrijft over dromen en films.

Kosten € 4,60,- (i.p.v. € 9,25).

Gebruik de kortingscode Dementieweek22 in stap 2 (winkelwagen) bestelproces.

Theater De Leest, Vredesplein 12, Waalwijk

Tickets en info via www.deleest.nl

of 0416-331751

Woensdag 21 september

15.00 - 15.30 uur

De Bibliotheek Midden-Brabant, Wilhelminastraat 4a, Waalwijk

Vrouwtje Wiep vertelt over de begindagen van de Efteling. Het verhaal roept vast mooie herinneringen op bij grootouders. Tijdens deze activiteit is het Wereld Alzheimer Dag, waarbij het geheugen centraal staat.

Toegang gratis

Vrije inloop. Alle peuters, kleuters en natuurlijk (groot) ouders zijn van harte welkom!

Woensdag 21 september

19.30 - 21.30 uur

Alzheimer Café Waalwijk

Het Alzheimer Café biedt een gezellige avond aan met muziek van Erik Potters, interactieve zorgmuzikant, onder het genot van een hapje en een drankje.

Toegang gratis, Vrije inloop

Zorgcentrum Antoniushof, Vredesplein 100, Waalwijk

Woensdag 28 september

15.00-16.00 uur

Poppenkastvoorstelling door Frank Peters

Toegang gratis

Poppenkastvoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar en onderbouw basisscholen. Jan Klaassen gaat op bezoek bij zijn goede vriend Koning Bollebuik.Maar deze keer is het anders, want Koning Bollebuik vergeet zijn afspraken en heeft soms moeite om zich iets te herinneren. Jan Klaassen wil zijn goede vriend helpen en krijgt hulp van andere vrienden.

Zalencentrum Zidewinde, Julianalaan 1 Sprang-Capelle

Reserveren via waalwijk@bibliotheekmb.nl of kijk voor de telefonische bereikbaarheid van de dichtstbijzijnde vestiging op www.bibliotheekmb.nl. De Bibliotheek Midden-Brabant

 

Loon op Zand/Kaatsheuvel

Woensdag 21 september

14.00-14.30 uur

Voorlezen in de bieb

Alle peuters, kleuters en natuurlijk (groot) ouders zijn van harte welkom tijdens dit voorleesmoment met extra aandacht voor het thema dementie. Marianne leest voor.

Toegang gratis, vrije inloop

De Bibliotheek Midden-Brabant, Anton Pieckplein 3, Kaatsheuvel

Woensdag 21 september

19.00-21.00 uur

Film: WEI (over Dementie) Toagang gratis

Wei is een documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt.

De Venloene 1, Loon op Zand

Zorggroep Elde, Maasduinen

Aanmelden via tamara.vanveldhoven@zgem.nl of 0416 321 200

Woensdag 21 september

13.30-15.30 uur

Wandeling Heemkundekring

Wandeling onder begeleiding van een lid van de heemkundekring van ongeveer 1 à 2 km langs attentiestenen met uitleg over het rijke verleden van Kaatsheuvel. De wandeling is rolstoel/rollator vriendelijk.

Toegang gratis en koffie/thee met iets lekkers bij

MantelMatch, Peperstraat 13, Kaatsheuvel

Aanmelden via info@mantel-match.nl MantelMatch of 06 38 90 63 83

Woensdag 21 september

15.00-15.30 uur

Voorlezen in de bieb

Voorleesopa Ruud leest voor uit ‘Lieve oude leeuw’, over de oude Koning Leeuw. Hij wordt steeds verwarder en vergeetachtiger. Leeuwtje doet zijn best om zijn opa te helpen dingen van vroeger te blijven herinneren.

Toegang gratis, vrije inloop.

Alle peuters, kleuters en natuurlijk (groot) ouders zijn van harte welkom!

De Bibliotheek Midden-Brabant, Kloosterstraat 2, Loon op Zand

Donderdag 22 september

13.00-14.00 uur

Breinfit en Geheugenfitness

Onder begeleiding van een beweegcoach bewegen in combinatie met het uitvoeren van eenvoudige opdrachten. Bewegen en denken heeft een positief effect op het geheugen. Geheugenfitness: in groepsverband werken aan het geheugen door eenvoudige vragen/opdrachten.

Toegang gratis

Aanmelden via marlies@geheugenwerkplaats.nl of 06 13 08 58 92

De Geheugenwerkplaats, Kloosterstraat 2, Loon op Zand

Donderdag 29 september

19.00-21.00 uur

Tactiel stimulering

Tactiel stimulering is een lichte massagevorm die over kleding gegeven kan worden bij mensen met dementie. Door de lichte aanraking komt het knuffelhormoon vrij wat een warm en geborgen gevoel geeft.

Toegang Gratis

Aanmelden via mirjam.van.den.dries@mijzo.nl

Mijzo, Gasthuisstraat 11, Kaatsheuvel (Eekhof)

 

Regio Heusden

Vlijmen/Drunen

Zaterdag 10 september

11.00 uur

Theatervoorstelling: Strepen op het raam

De voorstelling laat de verwarring en twijfel zien van zowel de persoon met (beginnende) dementie zelf als zijn naasten. Na de voorstelling is er een gesprek over de urgentie van een dementievriendelijke samenleving.

Gratis. Aanmelden niet noodzakelijk, wel gewenst via www.bibliotheekheusden.nl

De Bibliotheek Midden-Brabant, Rooseveltstraat 32 Drunen.

Woensdag 14 september

19.30-21.00 uur

Geheugenfitness Gratis Door het brein actief te houden, verbeteren mentale prestaties. We gaan het geheugen op verschillende manieren uitdagen. Deze bijeenkomst is geschikt voor mensen met en zonder geheugenproblemen.

Buurthuis De Mand, Jan Steenstraat 2, Vlijmen

Aanmelden via Bijeen Heusden, info@bijeenheusden.nl of 073-7820178

Maandag 19 september en

Maandag 26 september

Thematafels in de bibliotheek

In de bibliotheken staan tafels met diverse boeken en andere materialen die met dementie te maken hebben. Een laagdrempelige manier om meer informatie te krijgen.

Toegang gratis

De Bibliotheek Midden-Brabant:

Kasteellaan 36 Oudheusden

Rooseveltstraat 32 Drunen

Burg. Zwaansweg 2 Vlijmen

Dinsdag 20 september

19.00-21.00 uur

‘Gesprek over tijd’ tijdens Heusdense Herberg.

We staan stil bij tijd. Heb je de tijd? Neem je tijd? Wat als tijd door je vingers glijdt? Wat betekent verleden, toekomstige en huidige tijd voor je? We gaan hierover met elkaar in gesprek In een warme sfeer en met live muziek.

Toegang gratis

De Bibliotheek Midden-Brabant, Rooseveltstraat 32, Drunen

Aanmelden via: praktijk@willemienjobsen.nl of 06-39485727

Woensdag 21 september

15.30 uur

Poppenkastvoorstelling tijdens Boekie in de Bieb.

Interactieve voorlees/poppenvoorstelling waarbij kinderen wordt gevraagd om lekker mee te doen. Maar alleen lekker komen luisteren en kijken mag natuurlijk ook. Het boekje Lieve Oude Leeuw staat centraal.

Toegang gratis Vrije inloop

De Bibliotheek Midden-Brabant, Kasteellaan 36, Drunen

Donderdag 22 september

20.00-21.30 uur

Alzheimer Café Heusden. Viering Wereld Alzheimer Dag.

Het duo ‘Ad en ik’ komen deze avond optreden met muziek en entertainment. Meedoen mag, maar gewoon luisteren natuurlijk ook.

Sint Janshof, Kees Klerxstraat 40, Vlijmen, Ingang ‘de Hop’, Past. v. Akenstraat 30, Vlijmen

Toegang gratis. Vrije inloop

Vrijdag 23 september

13.00 uur

Cabaretesk liedjesprogramma

Tijdens een interactieve show rijgt ras entertainer Nancy van Heeswijk sketches en liedjes van vroeger aan elkaar. Een feest om niet te missen.

Toegang gratis.

Aanmelden via riadefolter@gmail.com of 06-11760048

Seniorenschool Heusden & De Voorste Venne, Anton Pieckplein 71, Drunen

 

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door