Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Frans is al geruime tijd vaste gast in ons Alzheimer Café Tilburg, samen met zijn vrouw Riki, bij wie ruim zes jaar geleden de diagnose Alzheimer werd gesteld. Samen hebben zij hulp gezocht en gevonden om goed om te gaan met deze ziekte. Lange tijd heeft Riki deelgenomen aan de activiteiten van de dagopvang, maar uiteindelijk kon niet worden voorkomen dat een beroep moest worden gedaan op dag- en nachtzorg, een moeilijke stap voor Frans, Riki en hun kinderen. In oktober 2022 werd Riki opgenomen in Boshuis. Daar is Frans dagelijks te vinden, niet alleen uit liefde voor zijn vrouw, maar met aandacht en zorg voor alle bewoners. Ook is hij er lid van de cliëntenraad.

Inmiddels heeft Frans zowel in Tilburg als in Eindhoven met veel plezier gastlessen verzorgd. Zijn werkervaring in zowel de horeca als het facilitair management, als wandelcoach en vrijwilliger bij de Stichting Stadsgidserij Tilburg geven hem zoveel handvatten dat Frans de juiste man blijkt voor dit project. Zijn motto is  “Aandacht is Alles!” Dat geldt in het algemeen maar in het bijzonder voor mensen met dementie. Hij vertelt over de verschillende vormen van dementie, wat daarbij de kenmerken zijn en hoe je er mee omgaat. Niet de ziekte maar de mens staat centraal. Interne gastvrijheid is een voorwaarde om gasten, klanten, patiënten een gastvrije beleving te kunnen bezorgen, zegt Frans. Als medewerkers zich binnen de eigen organisatie gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, biedt dat ruimte en vrijheid om gastvrij te zijn richting je gasten. Elk moment van aandacht voor de persoon met dementie is een geluksmoment. Mensen met dementie vergeten doorgaans veel, maar willen zelf niet vergeten worden. Naast aandacht en liefde zijn zorg (hygiëne), structuur en veiligheid kernwaarden.

We kiezen er niet voor niets voor om toe te werken naar dementievriendelijke gemeenschappen.

We zijn heel blij met de wijze waarop Frans onze vraag heeft opgepakt en zich een fantastische ambassadeur toont voor Alzheimer Nederland afdeling Midden-Brabant.