Op weg naar een regionaal DVG-netwerk (video’s)

Regionale DVG bijeenkomst
Regionale DVG bijeenkomst

Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant heeft donderdag 10 september een eerste bijeenkomst gehouden om te bouwen aan een regionaal DVG-netwerk. Voor de bijeenkomst waren alle negen Dementievriendelijke Gemeentes uit de regio uitgenodigd, zeven daarvan waren vertegenwoordigd.

De bijeenkomst vond plaats in het Jan van Besouwhuis in Goirle en had als doel om vertegenwoordigers van de DVG-organisaties in de regio bijeen te brengen. Onze afdeling wil namelijk bouwen aan een regionaal netwerk dat geborgd is in haar belangenorganisatie.

Ria Wijnen, voorzitter van de afdeling, onderbouwde deze ambitie in haar openingswoord: “In de toekomst zullen we specifieker moeten kijken naar de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers. DVG’s staan midden in de gemeenschap en dus dicht bij de mensen. Samen leren we de belangen van mensen met dementie beter begrijpen.”

Urgentie

Deze ambitie werd onderstreept door Wies Arts, programmamanager bij ZET: “De grenzen van de zorg zijn in zicht: de vergrijzing zet door en het tekort aan professionals wordt groter. Die urgentie moet nog meer herkend en erkend worden. Nu is de samenleving aan zet. Er is al veel beweging in de regio maar die beweging moeten we gaande houden. Een dementievriendelijke samenleving is een voorwaarde om mensen met dementie thuis te laten wonen.”

Groen en grijs

Na de pauze was er een tweetal presentaties over het project ‘Groen en Grijs’. Melissa de Laat, bedenker van het project en projectondersteuner bij Brabantse proeftuin dementie legde uit hoe het project precies werkt. “Kleinkinderen en grootouders maken samen een maaltijd klaar, dat wil zeggen dat de maaltijd wordt voorbereid, gekookt en daarna samen wordt gegeten.” Het project is al in verschillende gemeenten in de regio geweest, zoals in Tilburg en Goirle.

In die laatste plaats hebben Anita Lemmers en Bram Thewissen van jongerenorganisatie Mainframe 101 dit project opgepakt. In totaal hebben ‘Groen en Grijs’ al acht keer met succes georganiseerd in Goirle. De foto’s die zij lieten zien spraken boekdelen: de kleinkinderen en hun opa’s en oma’s hadden het zichtbaar naar hun zin tijdens het koken en eten.

Toolkit

Van het project en de edities die hebben plaatsgevonden, is al het nodige geleerd. Op de website van de Brabantse Proeftuin staat daarom nu een toolkit die geïnspireerd is op het verhaal van Melissa. Daarmee kunnen DVG-organisaties ook met het project aan de slag. Momenteel wordt nog bekeken hoe ‘Groen en Grijs’ ondanks de coronamaatregelen weer van start kan gaan.

De bijdragen van Melissa, Anita en Bram zijn nu ook in hun geheel te zien op ons YouTube-kanaal. In een interview dat op hetzelfde kanaal te zien is, houden Wies Arts en Ria Wijnen een pleidooi voor een dementievriendelijke regio Midden-Brabant.

  • Klik hier voor de video met Ria Wijnen en Wies Arts
  • Bekijk hier de presentatie van Melissa de Laat
  • Bekijk hier de presentatie van Anita Lemmers en Bram Thewissen.
Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door