Ouder worden en auto rijden

AC Oisterwijk feb 2020
AC Oisterwijk feb 2020

Naarmate we ouder worden, blijkt het steeds belangrijker om auto te kunnen blijven rijden en daardoor onafhankelijk te zijn. Op het moment dat er lichamelijk en/of cognitief wat achteruitgang is, kan dit een lastig onderwerp zijn. In het Alzheimer Café Oisterwijk van dinsdag 18 februari is het onderwerp daarom uitgebreid besproken.

Angelique Smulders heeft deze avond verteld over hoe zij het traject van het niet meer auto kunnen rijden heeft doorlopen met haar schoonvader. Hoewel hij niet de diagnose dementie had, kreeg hij ­fysieke problemen en geheugenproblemen vanwege zijn hoge leeftijd.

Gemis CBR

In de periode ervaarde Angelique het dilemma van enerzijds steeds de discussie aan moeten gaan en anderzijds rekening te houden met het belang van de veiligheid van weggebruikers. Als gezin is zij hierover steeds op respectvolle wijze met haar vader in gesprek gebleven. Maar een meer actieve rol van het CBR werd daarbij erg gemist. Wanneer er geen medische indicaties zijn, wordt zonder extra rijtest het rijbewijs verlengd. Ook wanneer er sprake is van een vergevorderde leeftijd. Een gesprek bij een keuringsarts beperkt zich tot een summiere algemene indruk.

Huisarts betrekken

Aanwezigen van het Alzheimer Café onderstreepten dit gemis en gaven aan dat auto rijden een erg gevoelig onderwerp is. Een onderwerp dat blijkbaar veel emotie losmaakt, belangrijk om bespreekbaar te blijven houden. Zeker wanneer de betrokkene de diagnose dementie heeft en er verminderd realiteitsbesef is. Als tip voor anderen werd gesuggereerd om bij twijfel over de rijvaardigheid de huisarts in te schakelen.

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door