Recensie voorstelling Oploskoffie: integer en met humor

Oploskoffie

Tekst: Carla Janssens

Pythia Winia voerde maandagavond 19 maart de deels autobiografische theatervoorstelling ‘Oploskoffie’ op bij verzorgingscentrum Het Laar in Tilburg. Een voorstelling waarin Winia op integere wijze laat zien wat de ziekte dementie betekent voor de persoon in kwestie, voor haar dochter en voor haar kleindochter; drie rollen die ze fantastisch weet neer te zetten.

Een uur lang staat Pythia op het toneel, waar zij een oudere mevrouw met dementie laat zien, maar ook in de huid kruipt van de dochter en de kleindochter. De dochter, met haar serieuze, zorgende maar soms ook vermanende manier van omgaan met haar moeder. De kleindochter, die dol is op haar oma, haar met respect behandelt maar ook met humor en een bepaalde luchtigheid. Heel herkenbaar hoe verschillend de rol van een dochter en een kleindochter is. Het was muisstil in de overvolle zaal waar met aandacht en betrokkenheid werd geluisterd.

Net als in het Alzheimer Café was er na de pauze de gelegenheid om te reageren en vragen te stellen. Bij ons aan tafel zat Anneke met haar man, ons bekend vanuit het Alzheimer Café. In de pauze zocht zij contact met Pythia en in haar reactie later in een volle zaal sprak zij vol lof over ons Alzheimer Café. Aansluitend daarop konden wij het publiek meer vertellen over onze doelstelling, werkwijze en programmering.

Mocht je nog de kans krijgen deze theatervoorstelling ergens te zien, ga er dan zeker heen.

http://www.pythiawinia.nl/

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door