Student Wout (24) woonde goedkoop in ruil voor activiteiten met Gerda (91) met dementie

Wout woonde goedkoop

Als student midden in een woonzorgcentrum met ouderen met dementie wonen. “Ik heb er ontzettend veel geleerd”, meent student HBO-verpleegkunde Wout Selten uit Tilburg. Tegen een goedkoper tarief huurde hij een kamer in de Kievitshorst. Voor de 16 vierkante meter voor zo’n 100 euro stond 16 uur vrijwilligerswerk tegenover: het organiseren van activiteiten voor de oudste bewoners.

Samen met tien andere studenten hield Wout de 140 ouderen in de Kievitshorst gezelschap. Voor hem in het bijzonder: Gerda Schol (91). Met haar heeft hij veel tijd doorgebracht. “Mevrouw Schol is nog heel actief en wilde vaak ’s avonds nog wat doen”, benoemt Wout. Ze praten over waar ze vandaan komt en wat ze bijvoorbeeld allemaal heeft gedaan. Daarnaast was fietsen op een fiets met een bijbehorend scherm die allerlei landschappen projecteerde een favoriete bezigheid van Gerda. “Ik vind het leuk om te doen, maar niet om daar aldoor alleen mee bezig te zijn, dan doe ik het niet.” Wout helpt haar hier bijvoorbeeld een handje.

Hoe werkt het?

Als eerst waren de studenten aan een bewoner gekoppeld. Op die manier maakten de studenten ook kennis met de rest van de bewoners op de afdeling wat weer kon leiden tot gezamenlijke activiteiten. Wat voor activiteiten? “Denk aan een optreden voor de bewoners met muziek of sjoelen. Het is maar net waar de bewoners behoefte aan hadden. De activiteiten kon ik om mijn opleiding heen plannen.” Hij studeert verpleegkunde aan de Fontys in Tilburg. “Ik had weinig ervaring met de ouderenzorg of mensen met dementie. En mevrouw Schol heeft veel meegemaakt en interessante verhalen te vertellen. Tof om een ander soort zorg te ervaren. Daar heb ik zeker profijt bij gehad bij mijn studie.”

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door