Terugblik op 25-jarig jubileum van de afdeling

Feestlogo

De serie activiteiten rondom het 25-jarig jubileum van Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant zit er bijna op. Voorzitter Ria Wijnen blikt terug op wat er deze periode allemaal is gebeurd.

We zijn bijna aan het slot van onze serie activiteiten in het kader van het 25-jarig jubileum. In juni zijn we daarmee gestart. Tijdens vier bijeenkomsten werden jubileumparaplus uitgedeeld aan onze vrijwilligers. Het was meteen een mooi moment om na de coronaperiode, toen alle activiteiten stil lagen, weer bij elkaar te komen. Gelukkig was het alle keren mooi weer en konden we buiten zitten, koffie drinken en daarna met een glaasje in de hand proosten op het komende seizoen met fysieke Alzheimer Cafés.

Het Brabants Dagblad pakte op 1 september uit met een groot artikel over vrijwilliger Corry Brekelmans. Naast het verhaal van Corry en haar man Rien bevatte het de nodige informatie over de activiteiten van onze afdeling.

Documentaire

Alle oud-bestuursleden waren voor donderdag 9 september uitgenodigd voor een bijzondere bestuursvergadering. De oprichter van de afdeling was aanwezig, samen met een twintigtal oud-bestuursleden. Tijdens deze vergadering werd de première van de minidocumentaire over onze afdeling vertoond, gemaakt door vrijwilliger Manon de Boer. In de film vertellen drie vrijwilligers over de betekenis van de afdeling voor hen en voor de mensen die betrokken zijn. De documentaire is bijzonder sfeervol en is te zien op ons YouTube-kanaal.

DVG-bijeenkomst

De Dementievriendelijke Gemeenschappen stonden dinsdag14 september centraal in een speciale bijeenkomst in cultureel centrum  Jan van Besouw in Goirle. Marion Arends vertelde over een project met schoolkinderen in Heusden. Zij stelde niet alleen haar presentatie ter beschikking maar ook haar programma voor de schoolkinderen. Dat is ook wat deze bijeenkomsten beogen, namelijk elkaar inspireren en activiteiten delen.

Sandra Conijn, regiocoördinator Brabant van Alzheimer Nederland, vertelde over haar ondersteunende activiteiten voor de regio en Saskia de Jonge nodigde namens het project Samen Dementievriendelijk de aanwezigen uit om met gebruik van hun programma’s en hun ondersteuning de regio nog meer dementievriendelijk te maken. Tot slot werd met een drankje en een hapje de middag op een aangename manier afgesloten.

Heropening cafés

Met een speciaal openingsprogramma gingen in september ook de Alzheimer Cafés weer van start. In de edities van oktober is het jubileum gevierd met een feestelijke bijeenkomst, verzorgd door de Groene Muze. Eigenaren Gerry Moes en Marianne Bezems inspireren vanuit de Groene Muze mensen door de verbinding te leggen tussen natuur, cultuur en beweging. Natuur en bewegen stonden tijdens de cafés centraal en bezoekers genoten van de muziek en dans. Muziek en bewegen is voor mensen met dementie namelijk een fijne activiteit en dat was te zien. In Tilburg waren zo’n zestig mensen opgestaan uit hun stoel om gezellig met elkaar te dansen.

Vrijwilligersavond

Als laatste activiteit van dit bijzondere jaar wordt op 11 november de vrijwilligersavond georganiseerd. De inhoud is nog een verrassing, maar uit ervaring weten we dat onze bestuursleden Leontine Vermeulen en Ab Kroon er iets speciaals van maken.

We kijken terug op een geslaagd jaar dankzij de inzet van vrijwilligers. Natuurlijk sta je in zo’n jaar stil bij de geboekte resultaten, genieten we na van de saamhorigheid in de afdeling en de sfeer die gecreëerd wordt voor de mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ik kijk er in ieder geval met veel plezier en trots op terug. Ik voel me geïnspireerd om de komende jaren samen verder te werken. Er is nog veel te realiseren om het dagelijkse leven van mensen met dementie en hun omgeving op een goed peil te houden. En daar doen we het per slot van rekening voor.

Ria Wijnen, voorzitter Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door