Terugblik op de Vrijwilligersdag 2018: focus op innovatie

Duidelijke informatie

De Vrijwilligersdag 2018 van Alzheimer Nederland zit er weer op. Samen met het Erasmus Medisch Centrum en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) verzorgde Alzheimer Nederland zaterdag 14 april een informatie dag onder het motto Een beter leven met dementie, een warme aanpak in onderzoek, zorg en technologie.

De dag bestond uit een reeks lezingen, interviews en leerzamee workshops. Zo sprak professor  Wijnand IJsselstein van de TU/e sprak over warme technologie voor en met mensen met dementie. Een voorbeeld is de proeftuin voor zorgoplossingen: een nieuw samenwerkingsverband dat studenten, onderzoekers, MKB-bedrijven, zorginstellingen en eindgebruikers verbindt om de ontwikkeling van potentiële zorgoplossingen te ondersteunen en versnellen. Het belevingskussen en het Welthuis Kompas zijn twee van die innovatieve ontwikkelingen in de dementiezorg die gerealiseerd zijn dankzij de proeftuin.

Diagnose
Janne Papma, coördinator van het Alzheimercentrum van het Erasmus MC, benadrukte in haar presentatie het belang van professionele ondersteuning na de diagnose dementie. De onderzoekers en artsen van het centrum zetten hun expertise in voor goede diagnostiek, goede zorg en wetenschappelijk onderzoek bij dementie. Ook behandelen ze patiënten met elke vorm van dementie.

De presentatie van Hans van Wetten, hoofd Woonverpleging bij stichting de Zorgboog, toonde vernieuwende ideeën in het kader van belevingsgerichte zorg voor mensen met dementie. Een mooi voorbeeld is het idee om medewerkers in de nachtdienst een duster of ochtendjas te laten dragen in plaats van het gebruikelijke uniform. Op die manier creëren zorgmedewerkers meer rust bij de cliënten.

Workshops en borrel
De vrijwilligers kregen ook uitleg over de Kerngroep Dementie (van Alzheimer Nederland) waarin mensen met dementie hun ervaringen en ideeën uitwisselen. Verder was er aandacht voor de nieuwe televisieserie ‘In de Leeuwenhoek’ en was er een informatiemarkt. Na een goedverzorgde lunch konden alle deelnemers achtereenvolgens drie workshops volgen. Aan het eind van de middag was er een muzikale afronding door Dementiekoren uit Oss en Uden en werd de dag afgesloten met een borrel.

Al met al was de Vrijwilligersdag 2018 een goedverzorgde dag met veel interessante informatie over innovatieve ontwikkelingen voor mensen met dementie. Daarnaast is het altijd weer prettig elkaar te ontmoeten.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door