Ga direct naar de contentGa direct naar de content

We kijken terug op een succesvol symposium dat we als Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant op 17 november hebben georganiseerd.

Bij dementie gaat veel aandacht naar mensen in de beginfase van het ziekteproces, vooral als het gaat over activiteiten, wijze van communiceren, enzovoort.

Als het dementieproces vordert, zijn we vaak niet meer in staat de persoon met dementie te begrijpen en omgekeerd begrijpt de persoon met dementie ons niet meer. Ook deze groep verdient gekend te worden. Met dit initiatief hebben we een verkenning gedaan vanuit verschillende invalshoeken.

Veel inspiratie hebben we gehaald uit het boek Dementie van Binnenuit  van Leest/Timmerman e.a. Alle presentaties zijn op het Youtube videokanaal van onze afdeling terug te zien. Hieronder de links naar de diverse sprekers:

Opening Ria Wijnen, voorzitter Alzheimer Nederland,  afdeling Midden-Brabant

Guus Timmerman, Dementie van Binnenuit

Marjo Dorrestijn , Sensorische Informatieverwerking

Debby Gerritsen. Vergevorderde dementie aan de hand van filmbeelden

Ton Oostrom, Spiritualiteit en dementie

Sfeerimpressie

Als afdeling gaan we ons bezinnen op een vervolg. Hebt u ideeën, reacties, wilt u meedenken, laat het ons weten. Dat kan via e-mail naar het secretariaat van de afdeling [email protected].

Teken het pleidooi

De belangrijkste conclusie uit het boek ‘Dementie van binnenuit’ is dat mensen met vergevorderde dementie geen lege huls zijn maar volwaardig mens bij wie de behoefte aan verbinding, relaties en nabijheid blijft. Helaas kunnen zij dat zelf niet altijd meer zeggen. Om hen een stem te geven, zijn Zorgbalans en Stichting Presentie een campagne gestart richting zorgmedewerkers, naasten, mantelzorgers en beleidsmakers. De campagne bestaat, naast een pleidooi en een website, uit een online campagne via social media.

De website is te bekijken via www.oogvoordementie.nl. Op de site is, naast een aangrijpend filmpje ook het pleidooi te vinden. U kunt dit pleidooi via deze website ondertekenen.

Alzheimer Nederland afdeling Midden-Brabant ondersteunt dit initiatief van harte.