Terugblik: Startbijeenkomst Dementievriendelijk Dongen

Christel de Laat

Er zijn steeds meer mensen met dementie, ook in Dongen. Ze zijn partner, vriend(in), sportmaat, lid van een vereniging of klant. Iedereen kan iets doen om er voor te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten volwaardige leden van onze samenleving zijn en blijven. Van gemeente tot bank, van buurman tot ondernemer, van politie tot vereniging. Daarom werd dinsdag 15 mei de speciale startbijeenkomst Dementievriendelijke Dongen gehouden.

Tekst: Lenneke Seijsener

In Dongen wordt hard gewerkt aan een dementievriendelijke gemeenschap en met deze startbijeenkomst werd de eerste stap gezet. De avond werd in goede banen geleid door comédienne Christel de Laat, waardoor er ook regelmatig flink werd gelachen. In haar echte Brabantse jurk leidde ze de avond perfect.

2018_05_15_Impressie van de Startbijeenkomst dementievriendelijk Dongen_02-2.jpg

Er kwamen diverse sprekers aan het woord die vertelden over de drastische toename van het aantal mensen met dementie en de veranderende zaken rondom hulp. Hoe en wat kan de omgeving daarin helpen?

De dementievriendelijke gemeente kan hierin ondersteunend zijn, met doelstellingen die deze avond besproken zijn, maar ook met het vormen van netwerken. Het belangrijkste thema was: niet kijken wat niet kan, maar kijken wat nog wel kan. Een duidelijk voorbeeld is: hoe zorg je dat iemand zijn boodschappen kan blijven doen?

De drie hoofdthema’s van deze avond waren:

  • Weg met taboe
  • Inzicht biedt uitzicht
  • Samen

Na de pauze werden de thema’s in drie groepen verder uitgewerkt en kon iedereen actief meedenken en meedoen. Er kwamen veel goede ideeën en die worden meegenomen door de werkgroep die er verder mee aan de slag gaat. De bedoeling is dat de ideeën en wensen zich als een olievlek verspreiden over de gemeente.

De aanwezigen op deze avond waren enthousiast en krijgen in de toekomst te horen hoe nu concreet verder.

2018_05_15_Impressie van de Startbijeenkomst dementievriendelijk Dongen_03-2.jpg

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door