Verslag van de avond in het Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel
Op 18 juli 2023 werd in het Alzheimer Café het thema "Invloed van muziek en bewegen bij dementie" besproken.
Gastspreker was Rein van Bedaf, neurologisch muziektherapeut.
Rein gaf een presentatie over de invloed van muziek bij dementie en de relatie tussen muziek en motorische gebieden.
Een verslag door Angelique Smulders, vrijwilliger PR en communicatie.

Muziektherapie is een therapievorm waarbij muziek centraal staat.
Muziektherapie kan worden ingezet als behandeling met als doel verbetering van gedrag, cognitie, emotie, motoriek.
Aan de hand van een doorsnede van de hersenen heeft Rein uitgelegd welke gebieden gekoppeld zijn aan diverse vormen van zintuiglijke informatie. Het hersendeel dat verantwoordelijk is voor beweging en muziek is groot. Wanneer je muziek hoort neemt de hersenactiviteit toe.
Muziek roept emoties op en emoties brengen herinneringen terug. Als voorbeeld wordt gegeven dat iedereen voorkeursmuziek heeft. Tel hiervoor vanaf het geboortejaar 15 jaar op. Ga na welke muziek in dat jaar populair was. Waarschijnlijk is dat de muziek die je kippenvel geeft en die emoties en herinneringen oproept. Door het muziekaanbod af te stemmen op de levensgebeurtenissen of muziekvoorkeur kan een passend muziekaanbod bijdragen tot welbevinden en de kwaliteit van leven verbeteren. Mensen worden rustiger en zijn meer in staat zich te ontspannen.
Er wordt altijd vooraf een doel bepaald en er wordt gewerkt aan de hand van een behandelplan dat samen met degene die de muziektherapie ontvangt (of de partner/mantelzorger), wordt opgesteld. Voor het volgen van muziektherapie is een medische verwijzing nodig. Het is zinvol bij de eigen zorgverzekeraar na te gaan wat de mogelijkheden tot vergoeding zijn.