Wat is de rol van de casemanager dementie en POH bij dementie?

Foto artikel casemanager en POH

Casemanager Monique Valk en praktijkondersteuner huisarts (POH) Karin van Egmond waren in november te gast bij het Alzheimer Café Tilburg. Daar legden zij uit wat hun werk inhoudt en hoe ze kunnen helpen wanneer iemand dementie krijgt.

Doorgaans gaan mensen met geheugenproblemen eerst naar de huisarts. Meestal is de geriater of de huisarts ook degene die de diagnose stelt, uitlegt wat er verder gaat gebeuren en voorlichting geeft over de ziekte. In het geval van de huisarts zijn er een paar verwijsmogelijkheden:

  • De dementieconsulent. Deze kan voor een eerste oriëntatie veel informatie verstrekken en de cliënt wegwijs maken. In Tilburg hebben zij dagelijks een spreekuur van 9.00 tot 10.00 uur en zijn verder telefonisch en per e-mail te benaderen. Ook is er elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag bij de dementieconsulenten in de Lochal in Tilburg.
  • De praktijkondersteuner van de huisarts (POH) en de wijkverpleegkundige. Deze twee kunnen de cliënt en mantelzorger ondersteunen en op weg helpen wat betreft alle welzijnsvoorzieningen. De praktijkondersteuner kent bovendien de patiënt en zijn of haar medische achtergrond.
  • De casemanager dementie. Dit is een persoonlijk begeleider met een speciale opleiding die veel ondersteuning en begeleiding kan bieden aan zowel de cliënt als de mantelzorger en direct betrokkenen. De casemanager volgt het hele proces en heeft regelmatig gesprekken thuis bij de cliënt en mantelzorger. Soms is dit alleen met de patiënt of juist alleen met de mantelzorger. Elke casemanager biedt een luisterend oor, bemiddelt bij het regelen van (vrijwillige) hulp en helpt bij het maken van lastige keuzes. De casemanager zorgt er mede voor dat mensen met dementie langer thuis kunnen wonen en langer actief blijven.

Zorgpad

Wat verder goed is om te weten, is dat in de zorgverlening onderscheid wordt gemaakt tussen Zorgpad 1 en Zorgpad 2. Het is aan de huisarts welk pad iemand zal bewandelen. Bij Zorgpad 1 wordt de POH of wijkverpleegkundige ingezet, bij Zorgpad 2 is dat de casemanager dementie, die samenwerkt met de POH, wijkverpleegkundige en een specialist ouderengeneeskunde.

Meer informatie over casemanagement is via deze link te vinden. Ook heeft Alzheimer Nederland een aantal voorbeelden van verhalen waarin de casemanager helpt, samengebracht in het boekje ‘Helden achter de voordeur’. Het boekje is via deze link gratis te downloaden of aan te vragen per mail: info@alzheimer-nederland.nl

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door