Wereld Alzheimer Dag 2020: dit is er te doen in Midden-Brabant

Het is weer bijna zover: Wereld Alzheimer Dag. Maandag 21 september is het zover en staan we allemaal even extra stil bij wat dementie is, wat we erover weten en vooral wat je allemaal nog wél kunt na de diagnose.

Jaarlijks kiest Alzheimer Nederland voor een thema rondom Wereld Alzheimer Dag. Dit keer is dat ‘Jong en Oud’. Zondag 20 september is daarom het eerste landelijke, online Alzheimer Café: LIVE.  Daarbij zijn prof. dr. Marjolein de Vugt en Teun Toebes te gast. De presentatie is in hand van Marit van Bohemen. Aanmelden daarvoor kan via deze link  Op NPO2 is maandagavond 21 september om 20.25 uur de documentaire ‘Wei’ te zien.

Daarnaast worden rondom Wereld Alzheimer Dag verschillende bijeenkomsten en activiteiten in de regio Midden-Brabant georganiseerd. In dit artikel verzamelen we de activiteiten die plaatsvinden in Midden-Brabant. Gedurende de maand september updaten wij dit bericht.

 

Drunen
Filmvertoning Kapsalon Romy

Wanneer: dinsdag 22 september om 20.00 uur
Waar: Cultureel Centrum De Voorste Venne, Anton Pieckplein 71 in Drunen
Prijs: gratis
Aanmelden: verplicht, per mail (info@devoorstevenne.nl) of telefonisch via 0416-374478

Informatie: Kapsalon Romy is een hartverwarmende film over de 10-jarige Romy en haar strenge oma, kapster Stine. Hun familieband is broos, maar verandert ingrijpend als oma steeds vergeetachtiger wordt en beginnende Alzheimer blijkt te hebben. Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Voor aanvang van de film geeft de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Heusden een korte uitleg en informatie over dementie.

• Voorstelling Uit het leven gegrepen

Wanneer: donderdag 24 september om 20.00 uur
Waar: Cultureel Centrum De Voorste Venne, Anton Pieckplein 71 in Drunen
Prijs: gratis
Aanmelden: verplicht, per mail (info@devoorstevenne.nl) of telefonisch via 0416-374478

Informatie: De toneelvoorstelling Uit het leven gegrepen wordt opgevoerd door Leuk Amusement van Shirley, een echte entertainer. Zij vertelt tijdens de show als oud dametje over haar leven. In haar levensverhaal komen mooie maar ook verdrietige momenten aan bod. Ze neemt je mee naar haar vakantiereizen door vele landen, waar ze bijzondere avonturen beleefde.

Bij de voorstelling – die op initiatief van het Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant, Stichting Schakelring en Contour deTwern wordt gehouden – zijn de gespreksleiders en de vrijwilligers van het Alzheimer Café Heusden aanwezig voor het beantwoorden van vragen.

Gilze en Rijen
• Filmvertoning documentaire Wei

Wanneer, waar en prijs: woensdag 16 september om 19.30 uur in De Schakel in Gilze | donderdag 17 september om 19.30 uur in De Boodschap in Rijen | vrijdag 18 september om 13.30 uur in de Molenwijk in Molenschot
Prijs: €5,00, inclusief een drankje. Kaarten zijn te bestellen via de website van De Schakel, de website van De Boodschap of voor 18 september op locatie bij de Molenwiek, Zorgcentrum Vita en Novy in Gilze.

Informatie: Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag verzorgen de kerngroep Dementie Vriendelijk Gilze en Rijen, de dorpsondersteuner en het Lokaal Steunpunt Mantelzorg de vertoning van Wei van Ruud Lenssen. Een ontroerende documentaire over een man die Alzheimer heeft. Zijn zoon portretteert hem tot aan zijn opname in het verpleeghuis en laat de ongelijke strijd zien van de vader tegen dementie. Na de vertoning is er de gelegenheid om in een kleine groep in gesprek te gaan met leden van de drie organisaties. Er is ook een informatiemarkt met onder andere documentatie van Alzheimer Nederland.

Goirle
• Het Zilverbrein

Wanneer: donderdag 24 september van 20.00 tot 21.30 uur
Waar: online te volgen via de Lokale Omroep Goirle (LOG), kanaal 44 (Ziggo) of kanaal 1416 (KPN)
Prijs: gratis
Aanmelden: klik hier als u via e-mail herinnerd wilt worden aan de live-uitzending

Informatie: Het Leescafé van de Bibliotheek Goirle verandert donderdagavond 24 september in een tv-studio voor de eerste digitale editie van Het Zilverbrein. Daarin wordt dementie van verschillende kanten belicht door de volgende gasten:

  • Wetenschapper Dr. Harm Krugers over de verschillende vormen van dementie;
  • Goirlese huisarts over de diagnose: wat als 'de' test positief blijkt, hoe wordt iemand begeleid en hoe is de arts bij het proces betrokken?
  • De initiatiefnemers van drie bijzondere Brabantse dementievriendelijke projecten: GSBW Voetbalmemories, het TIP-TOP Project en de GOED-training.
  • Initiatiefnemer van Ontmoetingscentrum d’n Inloop met de ervaringen over de coronaperiode en -maatregelen. Hoe hebben mensen met dementie, hun familieleden en de professionals deze periode ervaren? En hoe gaat het nu?

Kijkers thuis kunnen via de live-chat of telefonische reageren en vragen stellen. De organisatie van Het Zilverbrein geeft daarover aan het begin van de uitzending uitleg. Het ZilverBrein 2020 wordt mogelijk gemaakt door de Bibliotheek Goirle in nauwe samenwerking met de dementieconsulenten Goirle en partners uit de Projectgroep dementievriendelijke gemeenschap Goirle-Riel.

Oisterwijk
•  Film en gastspreker Huub Buijssen bij jaarvergadering Dementie Coöperatie Oisterwijk

Wanneer: maandag 21 september van 19.30 tot 21.30 uur
Waar: The Inside, Heusdensebaan 48 in Oisterwijk
Prijs: gratis
Aanmelden: per mail info@dementiecooperatieoisterwijk.nl

Informatie: De Dementie Coöperatie Oisterwijk maakt van haar jaarlijkse algemene ledenvergadering dit jaar een bijzondere avond. Zo is Huub Buijssen (psychogerontoloog en gezondheidszorgpsycholoog) te gast als spreker. Hij schreef/redigeerde al meer dan 40 boeken, waarvan een aantal over dementie en waaronder zijn laatste boek "Het hart wordt niet dement". Na zijn presentatie is er een korte film te zien over Oisterwijkers en Haarenaars die zich op een bijzondere wijze inzetten voor mensen met dementie. Tot slot gaan Stefanie Vatta (WMO wethouder Oisterwijk) en Adriënne Verschuren (WMO wethouder Haaren) in gesprek over de dementievriendelijke gemeente Oisterwijk (inclusief de kern Haaren).

Tilburg

• Informatieavond over het levenstestament

Wanneer: maandag 21 september van 19.30 tot 21.30 uur
Waar: LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000 in Tilburg
Prijs: gratis
Aanmelden: per mail, via geheugenwinkel@dewever.nl

Informatie: In de bibliotheek in de LocHal in Tilburg is maandagavond 21 september een informatieavond rondom Erfrecht. Tijdens deze avond vertelt notaris  Antoine van Grinsven over het belang van een levenstestament. Er is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen. De bijeenkomst vindt plaats op de begane grond van de LocHal, in het Trappenlandschap.

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door