Alzheimer Café gespreksleider

Kun jij je goed verplaatsen in een ander en vind je het leuk om voor een groep te staan?

En wil je:

  • Mensen met dementie en hun naasten informeren en ondersteunen?
  • Hét gezicht worden van ons Alzheimer Trefpunt?
  • Ruimte krijgen: zowel om jezelf te ontwikkelen als om ideeën uit te voeren? 

Start dan nu je carrière als vrijwilliger en bouw mee aan een toekomst zonder dementie en een beter leven met dementie.

Alzheimer Nederland
Dementie raakt steeds meer mensen. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. In Nederland zijn momenteel 290.000 mensen met deze ziekte. De verwachting is dat dit aantal in 2040 zal zijn verdubbeld. Iedereen krijgt met de ziekte te maken, als patiënt, mantelzorger of in familie- en vriendenkring.
Alzheimer Nederland vertegenwoordigt mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met 48 regionale afdelingen, 3650 vrijwilligers en 22.000 collectanten zijn we altijd in de buurt. Samen met vrijwilligers, donateurs, collectanten, onderzoekers, bedrijven en andere betrokkenen werken we aan een toekomst zonder dementie en aan een beter leven voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Regionale Afdeling
Je gaat aan de slag bij onze afdeling Midden-Kennemerland. We werken hard om onze regio dementievriendelijk te maken. Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat we mensen in de buurt ondersteunen. Ze behartigen hun belangen, geven voorlichting en organiseren ontmoetingen om ervaringen te delen of in contact te komen met anderen.   

Wat mag je van ons als Alzheimer Nederland verwachten  
Je komt terecht in een warme, professionele organisatie en werkt samen met een groep van bevlogen en betrokken mensen. Iedereen werkt met ongekend enthousiasme voor hetzelfde doel.
Dit doen we vanuit een goede basis, want we vinden het belangrijk dat jij met plezier aan de slag kunt. Zo bieden we voorlichting over dementie en diverse trainingen die aansluiten bij je functie. We organiseren netwerkbijeenkomsten tussen afdelingen en met collega’s op het landelijk kantoor en nemen we jouw stem in beleid serieus. Uiteraard vergoeden we reis- en onkosten en zijn praktische zaken zoals verzekeringen geregeld. 

Jouw Rol
Het Alzheimer Trefpunt is een plek waar mensen met dementie en hun naasten elkaar kunnen ontmoeten. De bijeenkomsten bieden naast informatie over leven met dementie ook gezelligheid en sociaal contact.

Als gespreksleider ben je hét gezicht van het Alzheimer Trefpunt. Samen met een team van andere vrijwilligers zorg jij voor een veilige en prettige sfeer waarin alle bezoekers zich op hun gemak voelen. Als gespreksleider probeer jij bovendien alle bezoekers te betrekken en stimuleer je interactie. Vanuit Alzheimer Nederland volg je een gespreksleiderstraining. Deze training stelt je onder andere in staat om ruimte te geven aan emoties in de zaal en deze emoties te begeleiden. Je voelt aan wat passend is voor de bezoekers en stemt daarop af.

De gastspreker van de avond spreekt altijd vanuit zijn of haar expertise. Zelf hoef je geen deskundige te zijn op het gebied van dementie, maar enige kennis van het ziektebeeld en de gevolgen ervan is aanbevolen. Je kennis en ervaring, maar ook de informatie die je op een avond ophaalt, gebruik je om samen met de werkgroep van het Alzheimer Trefpunt het programma samen te stellen. 

De tijdsbesteding voor deze rol is ongeveer 6 uur per Trefpunt.  Bij ongeveer de helft van de 9 – 10 Trefpunten per jaar.

Dus ben jij iemand die:

  • Het Alzheimer Trefpunt een warm hart toedraagt ?
  • Empathisch vermogen heeft ? 
  • Graag voor een groep staat ? 
  • Methodisch te werk gaat en gesprekken in goede banen weet te leiden ? 
  • Een verbindende teamspeler is ?

We komen graag met je in contact 
Heb jij interesse in een carrière als vrijwilliger en wil je graag nader met ons kennismaken? Solliciteer dan via onderstaande knop ‘solliciteer nu’.

Je kunt ook contact opnemen met de voorzitter van onze afdeling, Marianne Hekman:   e-mail:  m.hekman@alzheimervrijwilligers.nl , tel. 06-48177302.

Je kunt je belangstelling voor deze functie kenbaar maken door email te sturen naar:
Bestuur Afdeling Midden-Kennemerland, mkennemerland@alzheimervrijwilligers.nl.

Wil je informatie over de nieuw opgerichte werkgroep voor Beverwijk en Heemskerk, stuur dan een mail naar Teije Hooghiemstra: t.hooghiemstra@alzheimervrijwilligers.nl

 

 

Deze pagina maakt deel uit van