Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Er waren 31 bezoekers op het thema afgekomen onder wie 3 mensen met dementie en 6 professionals.
Gastspreker was Alice Aberkrom. Zij is casemanager bij het DOC (Dementie onderzoek en casemanagement) van Parnassia. Ze zag een keer het gebruik van video in de omgang met kinderen en vroeg zich af of dit ook in de ouderenzorg gebruikt werd. Zo kwam ze bij De Wever in Tilburg terecht die VIO (Video Interventie Ouderenzorg) heeft ontwikkeld. Bij De Wever heeft ze de opleiding gedaan.

Alice liet een kort filmpje zien van Mevrouw Katoen en haar man, die de ziekte van Alzheimer heeft. Een kort fragment waarbij te zien was hoe de communicatie verliep: wat ging goed en wat kon beter. Mevrouw Katoen, die ook aanwezig was, vertelde dat ze heeft geleerd om haar man minder aan zijn lot over te laten en hem meer sturing te geven. Dat gaf rust. Ze kijkt met een grote tevredenheid terug op het gebruik van video. Het was helemaal niet eng en ze kan het iedereen aanraden.

Alice ging daarna in op de procedure. Zij is in onze regio de enige die het mag toepassen. Mensen moeten hiervoor ingeschreven worden, c.q. staan bij Parnassia en daar is een verwijzing voor nodig van de huisarts. Dan vergoedt de ziektekostenverzekering het. De methode is bij uitstek geschikt voor mensen die wat willen verbeteren in de omgang met iemand met dementie.