Gespreksleider Alzheimer Café

Wil je op vrijwillige basis een steentje bijdragen aan het verbeteren van kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? En is het jouw drive om de activiteiten van Alzheimer Nederland zichtbaar te maken in onze regio?

Alzheimer Nederland biedt praktische ondersteuning, organiseert Alzheimer Trefpunten, geeft voorlichting en komt op voor de belangen van mensen met dementie en hun naasten. De afdeling Midden-Kennemerland omvat de gemeenten Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen.

Bij de afdeling Midden-Kennemerland wil de organisatie van de Alzheimer Trefpunten (ook wel Alzheimer Cafés) delegeren aan een team van vrijwilligers. Wij gaan starten met 2 teams en zoeken daarom een extra

Gespreksleider trefpunten

Als gespreksleider in het Alzheimer Trefpunt ben je het vaste gezicht van het Trefpunt en ben je de regisseur van de avond. Samen met het team van vrijwilligers en professionals zorg je voor een veilige en prettige sfeer waarin mensen zich op hun gemak voelen. Je gaat in gesprek met de gast van de avond en stimuleert interactie tussen de bezoekers. Je bent in staat om te zorgen dat bezoekers van het Trefpunt antwoorden krijgen op hun vragen. Je helpt mee in het maken van het (jaar-)programma. Tijdsbeslag is ongeveer 4-6u per trefpunt en ongeveer 8-10 trefpunten per jaar.

Ben jij iemand, die

 • Het Alzheimer Trefpunt een warm hart toedraagt en zich kan vinden in de methodische aanpak van het Alzheimer Trefpunt;

 • Inzicht heeft in de dilemma’s van mensen met dementie en hun naasten en weet je die te vertalen in open vragen aan de gastspreker en de zaal;

 • Met flair voor een groep staat;

 • In staat is de regie van de avond naar je toe te trekken;

 • Oog heeft voor groepsdynamiek d.w.z. sommige bezoekers stimuleren en anderen op

  passende wijze afremmen;

 • Ruimte geeft aan emoties uit de zaal en weet deze emoties te begeleiden;

 • Een antenne heeft voor actuele onderwerpen en sprekers voor het Alzheimer Café;

 • In staat is de caféavond zo in te richten dat mensen met dementie zich thuis voelen;

 • Bereid is de gespreksleiderstraining te volgen?

  dan komen we graag met je in contact.

  Wat ga je doen?

 • Je helpt mee in het samenstellen van het jaarprogramma van het Alzheimer Trefpunt en je bereidt het gesprek met de gastspreker voor. Het handboek Alzheimer Café is leidend;

 • Je stimuleert mede de samenwerking in het team van het Alzheimer Trefpunt;

 • Je leidt op een prettige manier de avond;

 • Je betrekt bewust elke trefpuntavond mensen met dementie in het gesprek - Je levert een

  bijdrage aan de evaluatie van de avond.

  Wij bieden

  Trainingen, overleggen en bijeenkomsten gericht op verdieping of deskundigheidsbevordering. Informatie via het Vrijwilligersplein. Ondersteuning door het bestuur van de afdeling. Reiskostenvergoeding en vergoeding van gemaakte onkosten. Een tweejaarlijkse landelijke vrijwilligersdag. Je ontvangt maandelijks de digitale nieuwsbrief en het vrijwilligersnieuws in je mailbox.

  Voor meer informatie kun je contact opnemen met de voorzitter van het afdelingsbestuur, Marianne Hekman: e-mail m.hekman@alzheimervrijwilligers.nl, tel. 06-48177302.
  Je kunt je belangstelling voor deze functie kenbaar maken door je motivatie en een beknopt CV te sturen naar: Bestuur Afdeling Midden-Kennemerland, Postbus 231, 1900 AE Castricum, of per e-mail: mkennemerland@alzheimervrijwilligers.nl.

Deze pagina maakt deel uit van