Het eerste Alzheimer Trefpunt sinds de lockdown

Op dinsdagavond 6 oktober is er weer voor de eerste keer een “echt” Trefpunt gehouden in Castricum. Het thema was hoe mensen met dementie en hun mantelzorgers deze tijd van corona doorkomen. Gespreksleider was Essy Ferares en zij had casemanager Trees Berkhout uitgenodigd. Trees had een cliënte van haar gevraagd haar verhaal te komen doen.

De binnenkomst in de Foyer van Cultureel centrum Geesterhage was anders dan anders. De bezoekers werden opgewacht door Anton Nieuwkoop die vragen stelde over de gezondheid. Daarna controleerde Marelle Overste de personalia en werden mensen verzocht hun handen te ontsmetten. De 14 bezoekers werden vervolgens door Gré Nieuwkoop en Anneke van Driel naar hun plaats begeleid. De stoelen waren tevoren netjes allemaal op 1,5 afstand gezet.

Gezellig buurten bij elkaar was er helaas niet bij. Toch was er door het mooie pianospel van Jan van der Schaaf zeker sfeer.

Het thema werd kort ingeleid door Trees. Daarna werd de zaal actief bij het gesprek betrokken. De rode draad in de verhalen was dat een deel van de mensen met dementie en hun mantelzorgers een heel erg moeilijke tijd hebben gehad en nog hebben.
Het verhaal van de mantelzorger maakte veel indruk. Zij zag haar partner zo snel achteruit gaan dat opname in een verpleeghuis nodig was. Ze mocht haar partner “als een postpakketje” bij de voordeur afleveren en kon daarna maandenlang geen fysiek contact meer met hem hebben.
Er waren gelukkig ook mantelzorgers die de coronaperiode relatief goed doorkomen.

We kijken terug op een zeer geslaagd Trefpunt. 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door