Interessant Trefpunt over moderne hulpmiddelen

Op dinsdagavond 5 april hadden wij een Trefpunt in de Foyer van het Kennemer Theater. Het onderwerp was “domotica”, moderne hulpmiddelen in de zorg. Gespreksleider Marelle Overste had Mandy Paap en Nils Hoorn van de ViVa! Zorggroep uitgenodigd daarover te komen vertellen. Zij zijn beide actief in een projectgroep die zich bezig houdt met zorg-innovaties.

Mandy en Nils hadden een hele koffer met materialen meegenomen. Aan de hand van een voorbeeld werd verteld hoe deze kunnen worden ingezet.
In het voorbeeld werd een alleenwonende vrouw met de Ziekte van Alzheimer op afstand ondersteund. Ze had een speciale tablet (Compaan), waarmee ze in contact stond met haar mantelzorgers en met de thuiszorg. Met bewegingsmelders van het systeem Sensara werd haar leefpatroon in de gaten gehouden. Bij afwijkingen kregen de mantelzorgers een melding. Zo werd ontdekt dat mevrouw heel laat en soms helemaal niet naar bed ging. Daarna werd een robot, een soort pratende bloempot,  “Tessa” genaamd, ingezet, die mevrouw hielp herinneren naar bed te gaan. En dat hielp.
Op deze manier heeft mevrouw ongeveer 9 maanden langer alleen thuis gewoond.

Ook werden er twee apparaten getoond, die in de gaten houden wanneer er medicijnen moeten worden ingenomen (de Medido). De bekende medicijnstrips (Baxter-rollen) zitten in het apparaat en het apparaat “spuugt” steeds het juiste zakje uit.

De hulpmiddelen kunnen nu nog alleen ingezet worden als iemand ook in zorg is bij een zorgorganisatie, als de ViVa! Zorggroep.
Voor vragen kunnen mensen contact opnemen met Nils Hoorn, email n.hoorn@vivazorggroep.nl

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door