Japanse wetenschappers op bezoek bij het Alzheimer Trefpunt Beverwijk

Op 7 november j.l. werd in het Alzheimer Trefpunt Beverwijk een avond gewijd aan het onderwerp 'Dementie en intimiteit'. De gastspreker Christiaan Rol (casemanager) benadrukte dat een veranderende behoefte bij mensen met dementie kan leiden tot een andere beleving van intimiteit. Belangrijk, ook voor de partner, is te weten dat wie lijdt aan dementie vaak op zoek is naar veiligheid. Of dat gevonden kan worden in intimiteit, en op welke manier, is per persoon verschillend. Een gesprek daarover met een deskundige buitenstaander, bijvoorbeeld arts of casemanager, kan de mantelzorger vaak helpen om zijn of haar partner beter te begrijpen. De aanwezige bezoekers luisterden met veel aandacht en konden ook hun vragen stellen.
De avond werd bijgewoond door vijf Japanse wetenschappers met hun tolk. Zij wilden graag weten hoe men in Nederland de zorg voor ouderen regelt.
Na afloop werd er in het café tegenover de locatie druk nagepraat door de vrijwilligers van het Trefpunt en de wetenschappers. De Japanners zagen veel overeenkomsten in de benadering van het thema intimiteit tussen Nederland en Japan. Ze waren onder de indruk van de vaste opzet van het Alzheimer Trefpunt, met veel informatie, discussie en een gezellige sfeer mede dankzij de aanwezige pianist. Zij vonden het boeiend om mee te mogen doen in de discussie. Wel waren ze zichtbaar vermoeid; ze hadden een drukke week achter de rug met een vol programma waarbij ze allerlei projecten binnen de gezondheidszorg hadden bezocht.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door