Mooi Trefpunt in Wijk aan Zee over: “Het Mantelzorger-alfabet”

Op dinsdagavond 26 april hadden we een bijzonder Trefpunt in Dorpshuis de Moriaan in Wijk aan Zee. Dit Trefpunt vond  plaats op initiatief van de gemeenten  Beverwijk en Heemskerk en met ondersteuning van Maatje-Z. Het zou eigenlijk op 10 november, de dag van de mantelzorg, gehouden worden, maar moest door Corona worden uitgesteld.

Ingrid Keestra, schrijfster van 2 boeken over mantelzorg, was onze gastspreker. Zij gaf een lezing over haar tweede boek “Het Mantelzorger Alfabet”.
Na een korte introductie kon ze voor een volgestroomde zaal aan de slag. Er waren 37 gasten naar de Moriaan gekomen, die haar verhaal ademloos beluisterden en ook actief bij het verhaal werden betrokken.

Ingrid vertelde aan de hand van haar boek hoe ze als mantelzorger voor haar demente moeder zorgde. “Het beste uitgangspunt is echt contact maken met iemand met dementie”, schrijft ze. “Niet een verhaal afkappen en het gesprek overnemen want dat geeft frustratie, de ander voelt zich dan niet serieus genomen. En er is behoefte aan contact: is een gesprek niet goed meer mogelijk dan is oogcontact en elkaar aanraken (alleen elkaars handen vasthouden) vaak al genoeg.”
Langs de letters van het alfabet komen in het boek veel zaken aan de orde. Zoals de letter H van humor, herinneringen en hulp vragen. “Veel mantelzorgers houden alle ballen in de lucht tot ze er bijna van omvallen”. Niet slim volgens Ingrid, “vraag hulp, dat is niet egoïstisch, maar dan houdt je het langer vol”.

Aan alle gasten werd een exemplaar van haar boek aangeboden, gratis beschikbaar gesteld door de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. Veel gasten lieten Ingrid het boek signeren en gingen blij, en met heel veel opgedane informatie, naar huis.
De Alzheimer afdeling bood Ingrid niet zoals gebruikelijk een boeket bloemen aan als dank, maar koos dit keer voor een box met Hollandse producten, zoals hagelslag, drop en stroopwafels. Ingrid emigreert volgende maand naar Hongarije.
 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door