Verslag laatste Trefpunt voorjaar 2022: “Wat kun je samen doen op het vlak van muziek”.

Op 10 mei 2022 was er een Trefpunt in Jansheeren in Heemskerk. Het thema was: “Wat kun je samen doen op het vlak van muziek”. Gespreksleider was Silvia Adrichem en gastspreker was onze pianist Jan van der Schaaf. Er waren 15 bezoekers. Bij dit Trefpunt is het deel voor de pauze opgenomen op band. Dit werd gedaan door IJmond Nieuws.

Jan begon met het verhaal van zijn levensloop, van jeugd tot het heden. Zijn leven heeft altijd in het teken gestaan van muziek. Hij komt dan ook uit een muzikaal nest. Van jongs af aan heeft Jan opgetreden. Eerst in diverse bandjes, later veel alleen. Jan heeft zich in zijn hele leven ingezet voor het belang van muziek.

Via verhalen over zijn moeder, die “kinds" was, kwam Jan bij zijn optreden voor ouderen. Eerst in de bejaardenoorden, zoals ze vroeger heetten, later in woon-zorgcentra en verpleeghuizen. Muziek is belangrijk, voor iedereen en vooral voor ouderen. Muziek raakt mensen, roept gevoelens op en opent de poort naar het verleden. Met diverse anekdotes onderbouwde Jan deze visie en gaf hij voorbeelden van mensen met dementie, die door muziek helemaal los kwamen.

Na de pauze gaf Jan nog wat tips, zoals:

  • Je hoeft niet samen muziek te maken, maar je kunt ook samen naar een concert gaan, of samen naar een CD luisteren.
  • Je moet wel weten wat iemand leuk vindt. Houdt iemand van klassiek, of meer van het populaire genre.
  • Houd rekening met het niveau van mensen.
  • Pas op met het samen zingen van kinderliedjes. Mensen met dementie kunnen het vaak wel goed en vinden het ook leuk, maar het wordt ook kinderachtig gevonden. Beter is om deze liedjes voor kinderen te zingen.
Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door