Muziekspectakel in 7 theaters in Limburg in september 2021

Productiehuis Limburg en Alzheimer onderzoekfonds Limburg presenteren in september het oratorium ‘Alzheimer’.

Muziek is een aanstekelijk medicijn voor dementie

Muziekspektakel 'Alzheimer' van 2 t/m 21 september 2021 exclusief in zeven theaters in Limburg

Productiehuis Limburg en Alzheimer onderzoekfonds Limburg presenteren in september het oratorium ‘Alzheimer’. Tijdens de voorstelling wordt samen met demente mensen de ziel van dementie blootgelegd. Met liederen, koren, instrumentale voor- en tussenspelen en teksten worden diverse aspecten belicht van de ziekte alzheimer, en van onderzoek en behandeling. 'Alzheimer' is een unieke productie om het 20-jarig bestaan van Alzheimer Centrum Limburg te vieren.

 

Het oratorium is een muzikale voorstelling met professionals en demente mensen die samen muziek maken en/of zingen. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier.

Wat is dementie? En wat gaat er om in het hoofd van de zieke, hoe voelt het om dement te zijn, welke beproevingen moet de partner doorstaan, hoe gaan mantelzorger en thuiszorg met de situatie om? Maar ook: voor welke uitdagingen staan de onderzoekers? Ook daar zijn twijfels, frustraties, teleurstellingen. Over carrièrekansen, afgewezen artikelen en subsidies, de onderlinge competitie voor onderzoeksmiddelen en het uitblijven van zicht op een simpele oplossing in de vorm van een medicijn.

Toch gloort er licht aan de horizon. Door innovatief onderzoek worden op het gebied van preventie en behandeling belangrijke stappen gezet. Een beter leven mét dementie is mogelijk. Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang en zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij. Voor henzelf en voor hun mantelzorgers. Er is dus hoop! Vandaar dat de compositie ‘Hoop’ van pianist Louis van Dijk – hij was de laatste jaren van zijn leven alzheimerpatiënt − als rode draad door het oratorium loopt. De teksten van de vertellers en de lied-/koorteksten zijn nieuw geschreven. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande muziek, die speciaal voor deze productie is gearrangeerd. De muziek is zeer divers, van kunstlied tot opera-aria en van popsong tot filmmuziek. De cast bestaat uit: Rob Reyners, Suzan Seegers, Fenna Ograjensek, Vincent Kusters en Rufus Hegeman. De teksten zijn geschreven door Jos Frusch. De regie is in handen van Sybrand van der Werf.

Tournee en tickets in 2021
Voorstelling 1: 2 september Parkstad Limburg Theater in Kerkrade
Voorstelling 2: 5 september Openluchttheater in Valkenburg
Voorstelling 3: 9 september Schouwburg in Venray
Voorstelling 4: 11 september Oranjerie in Roermond
Voorstelling 5: 15 september Muziekgieterij in Maastricht
Voorstelling 6: 16 september De Domijnen in Sittard
Voorstelling 7: 21 september De Maaspoort in Venlo

Kaarten zijn 20 euro per persoon en te bestellen via een mail aan paula@habets.nu. Vermeld s.v.p. uw naam, adresgegevens en het aantal tickets voor welke voorstelling.

------------------------------------ Einde persbericht----------------------------------------Noot voor de redactie niet voor publicatie: voor vragen kunt u contact opnemen met prof. Frans Verhey, psychiater/neuroloog en directeur Alzheimer Centrum Limburg, via (043) 387 4175 of f.verhey@maastrichtuniversity.nl. En Jos Frusch, via 06 1742 5745 of Jos@ccjosfrusch.nl

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door