Programma WAD 2022 Dementie Vriendelijk Weert


 

Programma rondom

Wereld Alzheimer Dag 2022

12 t/m 23 september

Dementiecampagne

- postercampagne
- brief aanbieden aan enkele ondernemers binnenstad om impuls te  geven aan bewustwording rondom dementie..

14 september

Dementievriendelijke rondleiding Museum Weert

Bezoek aan Museum W voor mensen met dementie (en hun naasten)

Op woensdagmorgen 14 september opent Museum W van 09.00 tot 11.00u. haar gouden deuren aan de Meikoel 2 in Weert, om deze groep bezoekers te ontvangen. Het zal dan rustig zijn en we zullen de videopresentaties ook niet laten draaien.

U bezoekt de vaste collectiepresentatie. De presentatie is ingedeeld in een inleiding en 10 thema’s. die allemaal belangrijke aspecten van het menselijk leven betreffen. Deze zijn bepalend voor de ontwikkeling van ieders identiteit. Zoals het lichaam dat je hebt en wat je daarmee kunt doen, het gezin waarin je geboren wordt, de streek en de machtsstructuren waarin je opgroeit. De verhalen en voorbeelden die je meekrijgt, het werk dat je doet, de ontspanning die je zoekt, de feesten die je viert en de invloed van ziekte, lijden en uiteindelijk de dood. Een tocht door het museum is als het bewandelen van iemands levenspad.

Het museum opent normaliter vanaf 11.00 uur, dus heeft de groep de tijd om in alle rust de collectiepresentatie van Museum W te bekijken. Het bezoek zal vooral gericht zijn op beleving.
We ontvangen graag de naaste met dementie en diens mantelzorger.

We kunnen een beperkt aantal bezoekers ontvangen om een prikkelarme beleving te kunnen bieden. Aanmelden kan door een mail te sturen aan
mantelzorg@puntwelzijn.nl
Vermeldt hierbij duidelijk of er gebruik gemaakt wordt van een rollator of rolstoel.

 

15 september

Bioscoopvoorstelling


Supernova, een hartverwarmende film over dementie.

Op 15 september kunnen mantelzorgers en professionals die werken met mensen met dementie gratis de bioscoopfilm ‘Supernova’ bezoeken bij bioscoop Gotcha. Aanvang 19:30u

Sam (Colin Firth) en Tusker (Stanley Tucci) zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie. Deze tijd die ze samen hebben, is het belangrijkste in hun leven geworden. Tusker’s dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst.

Deze avond zijn medewerkers van mantelzorgondersteuning en het Alzheimercafé aanwezig om meer informatie te geven en in gesprek te gaan met de bezoekers.

Aanmelden: via Gotcha https://www.gotcha-weert.nl/movies/1123/17/supernova_hartverwarmende_film_over_dementie

 

17 september

Zintuigenwandeling

In het Zintuigenpark Weert worden de zintuigen Zien, Horen, Voelen, Ruiken en Proeven op een speelse manier geprikkeld.
Geuren roepen vroege herinneringen terug in het geheugen. Een prikkelende smaak kan iemand extra doen genieten. Veel mensen die aan dementie lijden zijn oud, waardoor ook het zicht en gehoor achteruit is gegaan. Hoe meer zintuigen ingezet worden des te groter de kans op activering, beleving, herinneringen en gevoelens.

Op zaterdag 17 september 10u heet IVN jullie welkom voor deze wandeling en een bezoek aan de tuin bij het Natuur- en Milieucentrum De ijzeren Man. Ter afsluiting is er gelegenheid om samen een lekkere kop koffie of thee te drinken.

Het park is voor iedereen, voor jong en oud. De paden en de vele (speel)elementen zijn zo aangelegd dat je er met een rolstoel bij kunt.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar
mantelzorg@puntwelzijn.nl en duidelijk te vermelden met hoeveel personen u wilt deelnemen aan deze zintuigenwandeling.

Locatie: Natuur- en Milieucentrum De Ijzeren Man
Geurtsvenweg 4 6006 SN Weert

 

19 september


Alzheimercafé

Het Alzheimer Café is bestemd voor iedereen die op een of andere manier met dementie te maken heeft of erin geïnteresseerd is. De toegang is gratis, evenals het eerste kopje koffie of thee.

Iedere 3e maandag van de maand.

Op maandag 19 september staat de theatervoorstelling van Jan van der Hammen op de agenda.

Ook voor mensen met dementie is erbij horen en van betekenis zijn van grote waarde. Omdat tegelijkertijd een groot risico van falen aanwezig is en bij dementie ook het eigen initiatief sterk vermindert, is het vaak moeilijk een goede invulling van de dag te vinden. Voor de naasten levert dit nogal eens frustratie op, je spant je steeds meer in voor de ander, maar de ander onderneemt nauwelijks nog iets uit zichzelf, of is niet te porren voor een wandeling of een huishoudelijk klusje.

Aan de hand van wat er in het brein gebeurt worden de aanwezigen meegenomen  in wat in die situaties juist wel succesvol kan zijn en hoe mensen uit zichzelf in gesprek, tot activiteit en tot beweging zijn te krijgen. Geen tovermiddel maar zeer te moeite waard om mee te experimenteren als basis voor een goede dag met elkaar.

De inloop is vanaf 19:00 uur en het programma begint om 19:30 uur. Het programma eindigt rond 21:30 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Locatie: Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250


Alzheimer Café Weert Midden-Limburg | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door