Programma WereldAlzheimerDag 2021: Weert & Nederweert

Poster Dementiecampagne Weert en Nederweert

Programma WereldAlzheimerDag 2021: Weert en Nederweert

 

8 september

Herstart Alzheimercafé

 

Naar alle waarschijnlijkheid zal in september weer een Alzheimercafé plaatsvinden. Hierin zal ook het programma van Wereld Alzheimer Dag 2021 worden gepresenteerd.

20 september 19.00-21.30u

‘Omgaan met dementie’ voor mantelzorgers

 

Een informatiebijeenkomst waarin dementie centraal staat verzorgd door Home Instead. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen mantelzorgers meer informatie over dementie en handvaten hoe je met bepaalde situaties om kan gaan.

21 september

19:30 – 21:30u

Mini-symposium voor professionals uit de keten dementiezorg

 

Mini symposium voor professionals die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Hoe kunnen professionals er gezamenlijk voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen met dementie en hun mantelzorgers in een vroeg stadium ondersteuning ontvangen?

21 september

Winkeliers in binnenstad Weert worden bezocht

 

Tijdens Wereld Alzheimer Dag worden verschillende winkeliers door vrijwilligers bezocht om hen te informeren over Wereld Alzheimer Dag en de mogelijkheden die er zijn om hen personeel te scholen in omgang met mensen met dementie. Winkels die bezocht worden, zijn geselecteerd op ‘waar komt iemand met dementie nog regelmatig’. Denk hierbij aan de bakker, opticien, modezaken voor ouderen etc.

21 september 10.00-12.30u

Informatiestand in Bibliocenter Weert & Nederweert

 

Informatiestand gedurende de campagneperiode (14 t/m 28 september). Met o.a. dementiewaaier, poster campagne, materiaal alzheimzercafé, mantelzorgondersteuning, herinneringskoffers etc.

22 september 9.00-12.00u

Informatiestand weekmarkt Nederweert

 

Op woensdag 22 september tijdens de weekmarkt zal Punt Welzijn samen met casemanagers dementie en de leefbaarheidsregisseurs aanwezig zijn om de burgers van Nederweert te informeren over dementie, mantelzorg en vrijwillige inzet.

22 september 13.30u tot 15:00u

&

15:30u tot 17:00u

 

Locatie: Bibliocenter, JP Zaal.

Bijeenkomst over de bevrijding van Weert, door het Erfgoedhuis en Bibliocenter

 

Een bijeenkomst voor mensen met dementie en iemand uit hun omgeving. Het thema van de bijeenkomst is ‘Bevrijding’ omdat 22 september de Bevrijdingsdag van Weert is. Het Erfgoedhuis en Bibliocenter zullen samen met de aanwezigen in gesprek gaan over het onderwerp en hebben divers materiaal wat mensen kunnen bekijken.

 

23 september 14.30u

Kick-off dementievriendelijke bioscoopvoorstelling

 

Een bioscoopvoorstelling voor mensen met dementie samen met hun mantelzorger of iemand anders uit hun omgeving. De film die gedraaid gaat worden is ‘Wad’, een film over ons waddengebied. De voorstelling is aangepast zodat er minder prikkels zijn voor de mensen. Denk hierbij aan geen reclamefilmpjes, lichten blijven aan en geluid staat zachter.

23 september 19.30u

Bioscoopvoorstelling ‘the Father’

Introductie: The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. Anne (dochter) zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.

 

Een bioscoopvoorstelling voor de omgeving van mensen met dementie (mantelzorgers en professionals in de zorg). Voorafgaand aan film zullen Alzheimercafé, EDOMAH-therapeut, casemanagers dementie en  mantelzorgondersteuning een korte introductie verzorgen. Na afloop van de film is er een (kort) nagesprek met de mensen die aanwezig zijn en de mogelijkheid om na te praten of informatie te ontvangen van de professionals die zich voorafgaand hebben geïntroduceerd.

20 t/m 24 september

Waardering van professionals die werken met mensen met dementie

 

Collega’s van Punt Welzijn (team mantelzorg) bezoeken diverse professionals die dagelijks werken met mensen met dementie. Denk hierbij aan geriaters, huisartsen, zorgboerderijen en casemanagers. Dit wordt zowel in de gemeente Weert als Nederweert gedaan. 

14 september t/m 28 september

Bewustwordingscampagne rondom dementie gericht op verschillende doelgroepen

 

De twee weken rondom Wereld Alzheimer Dag wordt er op verschillende manieren aandacht gevraagd voor ‘dementie’. De verschillende doelgroepen (buren, vrijwilligers, winkeliers) worden hierin aangesproken om na te denken hoe zij eraan kunnen bijdragen dat mensen met dementie zo lang mogelijk deel kunnen nemen aan de maatschappij. Dit wordt o.a. gedaan d.m.v. lantaarnpaalborden, video’s, social media.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door