Rondleiding voor mensen met dementie in Cuypershuis te Roermond

Rondleiding voor mensen met dementie in Cuypershuis te Roermond

Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie

Een initiatief van de Samenwerking van Alzheimer Nederland Midden-Limburg, Dementievriendelijk Roermond en museum Cuypershuis

Het Cuypershuis organiseert in 2018 drie rondleidingen gericht op mensen met dementie en hun partner of mantelzorger. Deze buitengewone wandeling door het museum geeft veel ruimte om mee te praten over herinneringen aan vroeger, die weer verbonden worden aan de getoonde objecten. De speciale rondleidingen staan gepland op de vrijdagen 20 april, 21 september en 14 december, steeds van 14 tot 16 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan bij het Cuypershuis Roermond, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, telnr. 0475 35 91 02, www.cuypershuis.nl

Zoals je voor een rolstoelrijder een hellinkje naast de trap legt, zo organiseren musea zoals het Cuypershuis speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Daarin wordt rekening gehouden met hun beperking in tempo en concentratie, een geringere spanningsboog en de aard van het geheugen, die feiten van vroeger gemakkelijker terughaalt dan recente.

Kijken naar kunst doet een beroep op je lange termijn geheugen en biedt mensen met dementie de mogelijkheid om ideeën en persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Dementievriendelijk Roermond

Als het eenmaal zo ver is, dat je zorg nodig hebt voor je dementie, dan is deze zorg momenteel goed geregeld. Maar met een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in 2040 kun je er als samenleving niet langer omheen om plaats in te ruimen voor een zo plezierig mogelijke voortzetting van je leven, ook buiten de zorg. Dat worden we ons steeds meer bewust en daarvoor organiseert Alzheimer Nederland maar ook de gemeente Roermond initiatieven onder de koepel van Dementievriendelijk Roermond.

Meer info:

www.dementievriendelijkroermond.nl

www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-limburg

www.facebook.com/alzheimercaferoermond

 

 

 

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door