Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie in Cuypershuis in Roermond

Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie in Cuypershuis in Roermond
Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie in Cuypershuis in Roermond

Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie in Cuypershuis in Roermond

Het Cuypershuis organiseert rondleidingen gericht op mensen met dementie en hun partner of mantelzorger. Deze buitengewone wandeling door het museum geeft veel ruimte om herinneringen op te halen, die verbonden zijn aan de getoonde objecten. Hiermee wordt een succesvol eerste seizoen voortgezet. De deelnemers beoordeelden de rondleiding zeer positief en genoten van de gezellige sfeer. Deze speciale rondleidingen staan gepland op vrijdag 26 april, zaterdag 21 september en vrijdag 13 december steeds van 14 tot 16 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan bij het Cuypershuis Roermond.

Zoals je voor een rolstoelrijder een hellinkje naast de trap legt, zo organiseren musea zoals het Cuypershuis speciale rondleidingen voor mensen met dementie. Daarin wordt rekening gehouden met hun beperking in tempo en concentratie en hun geringere spanningsboog. Mensen met dementie kunnen door herkenning van oude voorwerpen en thema’s gemakkelijker herinneringen ophalen.

Kijken naar kunst doet een beroep op het lange termijn geheugen en nodigt uit om ideeën en persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Bovendien is kijken naar kunst een cognitieve oefening en stimuleert het als zodanig de hersengezondheid blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Dementievriendelijk Roermond

Als het eenmaal zo ver is, dat je zorg nodig hebt voor je dementie, dan is deze zorg momenteel goed geregeld. Maar met een verdubbeling van het aantal mensen met dementie in 2040 kun je er als samenleving niet langer omheen om plaats in te ruimen voor een zo plezierig mogelijke voortzetting van je leven, liefst buiten de zorg. Dat worden we ons steeds meer bewust en daarvoor organiseert Alzheimer Nederland maar ook de gemeente Roermond diverse initiatieven onder de koepel van Dementievriendelijk Roermond.

Speciale museumrondleidingen voor mensen met dementie

Op vrijdag 26 april, zaterdag 21 september en vrijdag 13 december steeds van 14 tot 16 uur.

Gratis deelname, aanmelden bij het Cuypershuis.

Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359 102

Meer info:

www.dementievriendelijkroermond.nl

www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-limburg
www.cuypershuisroermond.nl

www.facebook.com/alzheimercaferoermond

 

Samenwerking van Alzheimer Nederland afd. Midden-Limburg, Dementievriendelijk Roermond en museum Cuypershuis

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door